【最新】香港公務員拒辭職申台灣居留證被拒 上訴台灣高院仍駁回

599 回覆
485 Like 14 Dislike
公唔公務員係次要
本身個地方想落閘就會用唔同原因收緊
只係台灣用國安理由踢走公務員啲民眾受就拎嚟用

而其他地方講出嚟唔太合理就算要做都會搵其他原因
例如漏稅欠交罰款之類好易捉
再唔係好似加拿大咁直接限額然後拖都得

=== ===
本身件事係有啲低智
條友如果係諜根本就唔需要話你知係公務員
甚至有国家幫佢洗底
或者搵個背景再白啲嘅去做

再者台灣被統戰咗都唔知幾耐
裡面幾多商民都已經係中国滲透

只係呢單嘢嗰兩個傻9
當面同人講兩地飛幫人地正苦打工
留港日數仲多過留台
任何地方都會判佢無真正移民意圖踢走
公務員赴台居留被拒 公務員事務局及房屋署:不評論 (21:09)
本報昨日報道,一名房屋署負責公營房屋地盤工程的公務員前年申請赴台居留,被台灣當局以安全風險為由拒絕申請,上訴亦被當地法院駁回。事件曝光一日後,本報發現「工程督察(結構)(14)」一職姓名顯示為「(懸空)」。本報向房屋署及公務員事務局查詢,兩個部門均回覆指,不評論個別個案及任何相關言論。

台北高等行政法院判辭引述事主表示,所有公務員是「被迫要簽署」效忠聲明,他對港府「無任意拒絕能力」,若批淮他移居,「形同人在台灣地區為香港政府異地辦公」,有侵害台灣「主權」之嫌。公務員事務局回覆指,根據《基本法》和《公務員守則》,擁護《基本法》、效忠香港特區、盡忠職守和對香港特區政府負責,是公務員的一貫責任,也是政府和社會對他們的一貫期望和要求,不論在公務員宣誓或簽署聲明前或後,有關的期望和責任已然存在。公務員事務局指,所有公務員須明確知悉、接納並履行這些責任,現時所有在職的公務員和按非公務員聘用條款聘用的政府僱員,均已簽署聲明,受聘或獲任命擔任較高級職位,如部門首長的公務員須宣誓。

原文網址:https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240823/s00001/1724418601781
陳生之前好似係iow (14)? 14應該只有一個post?

而家已填上署任
隔離post都有報料
咁調咗了因為quit要賠錢機會好低
犯左國安法就唔賠錢啦
如何調去另一部門,理論上search 佢個名都會搵到wor, 而家directory已搵唔到陳生
只要調去唔公開職位就得
https://lihkg.com/thread/3126887/page/1

咁公開自己資料你唔驚?ta都係因為咁爆出事
政府無可能保佢啦,佢有乜利用價值?

一係自己辭職,政府都有可能扮睇唔到

一日唔走,一定日日周圍比人講

除非佢有背景,不過有背景就唔會咁on99咁樣走去申請移民啦
點解要保佢
佢個情況同林方達個次差唔多
試用期緊

兩個邊個做得好d,咪升邊個做IOW

陳生真係要多謝佢有個好老婆

宜家可以日日去台灣啦

不過唔知攞住入台證會唔會唔比入境
2個一齊double-up 等於遲下2個升其一個咩?
該名陳姓公務員在聆訊中稱平日續在港上班,周五至周日到台灣生活,港府質疑他有「發假誓」之嫌
全文:https://bit.ly/4cEKqlG

https://www.facebook.com/share/p/bjkbN1pq5hEGqj5H/
港公務員申請居台遭拒 上訴稱被迫簽效忠聲明 消息指已被停職
撰文:陶嘉心出版:2024-08-25 20:52更新:2024-08
原文網址: 港公務員申請居台遭拒 上訴稱被迫簽效忠聲明 消息指已被停職 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1051131?

網上有懷疑是原告配偶的網民發帖,稱即使上訴至台北高等法院,但結果還是一樣。「被扣上你有國安問題、侵害台灣主權的大帽子駁回!

據了解,事件7月曝光後,港府得悉該名陳姓公務員全名,他已被停職,目前政府電話簿已搜查不到其姓名。由於他在聆訊中稱「所有公務員都是被迫簽署效忠政府的聲明」,有「發假誓」之嫌。
唔洗q我啦
我比你早幾個鐘知

佢同林方達一樣
「所有公務員都是被迫簽署效忠政府的聲明」

台灣法院都好俾面
單睇「被迫」又唔代表唔係「真誠」
我「真誠」都唔代表冇「被迫」
BNO都咪撚批呢啲啦自己簽哂名
我反而唔信政府7月知,
我好記得係上星期香港時間深夜呢個post踢爆, 第二朝9點後佢老婆fb del post, 大約一兩日後directory先冇左陳生資料,
除非7-8月停職左成個幾月, directory都唔update啦, 但都係嗰句, 停職有必要咁樣幫佢cover咁耐咩
有無機復職
拗下我如果唔想效忠 早就聽台灣陸委會講辭職
冇架啦 佢開咗board都肯定冇埋份工
佢唯一就係辭職
台灣法院份判辭7月頒布(曝光)
同香港政府8月因為佢老婆on9自爆先知呢件事冇衝突
真係無留意原來7月已出左verdict
咁即係話公務員就算停職, directory都唔會update, 今次真係爆大鑊先update?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞