【最新】香港公務員拒辭職申台灣居留證被拒 上訴台灣高院仍駁回

599 回覆
485 Like 14 Dislike
笑死
當日佢上訴唔知預唔預到會發展成咁
不過都好 人地都話炒9埋可以再申請
唔喺講笑
身邊有3個朋友娶台妹
2個傻1個癲

癲嘅定義唔止喺自殘
而且會殘埋你
咁嘅情況似係自己舉手走
政府無誘因幫你調職同幫你執屎(隱瞞身份)
而自己打紙走亦唔會咁快可以搞到
俾人呠過程又好長
所以最有可能係自己resign保住份pension
上訴都唔係最大問題
老婆白痴幫老公自爆先係最大問題
可能同之前八鄉指揮官個單一樣 只係刪走電話簿上的聯絡資訊
但人仲係原職呢
你地支港畜咁撚愛國,收皮啦
係世界出曬life boat俾你地咪又係留係香港
飲東江水、交稅、淘寶、北上
邊忽睇到你地班支港畜唔夠根正苗紅呀?
我台灣人眼中你地全撚部係支那間諜,完!
個名懸空即係俾人炒左?
香港咁細 政府內部公務員圈子仲細
上晒新聞搞咁大頭佛 返工都幾會形住俾人望緊 都幾大壓力
兩樣唔同啦
Directory要hide就係直接唔顯示
或者無名或者兩條橫線
但寫得vacant就係vacant
就算差佬19年到而家都係咁
更何況差佬就話「保護伙記」啫
呢位小小iow有離心仲要自作孽
有咩需要保護
10秒即cut即係冇錯人啦,推到佢仆街,冇真心簽字宣誓應該同議員一樣倒追返人工
最估唔到個電話原來有人接聽
咁佢訴願書無hide任職單位同職位
佢響果度嘅申報同人地響directory搵到嘅一樣
公務員工會聯合會總幹事梁籌庭向《明報》表示,指裁決「辣過頭」,強調本港公務員遵守政治中立原則,絕少參與政治。他稱,一直聽聞公務員因為須宣誓難以移居台灣,今次裁決證明是「鐵一般事實」,稱投考公務員的人要先考慮清楚。

https://thechasernews.co.uk/移居台灣|香港公務員申請居台惟拒辭職敗訴/

今次單野出左來,即係好清楚想食兩家茶禮的人係兩邊不討好
好好地放棄份工咬軟飯咪好,人地都講放棄咗就ok,呢啲真係天生賤人
計埋housing接近10萬銀1個月
攞去台灣咁好駛
係難啲放棄嘅
推爆佢
英美澳加暫時未聽到公務員移唔到, 起碼冇官方新聞出來, 不過英國可能要等多兩三年, 第一批5+1完左先知有冇公務員入唔到籍,
暫時係台灣唔駛諗
咁講辭職應該無事啦,唔洗驚紀律聆訊或者俾國安告
保住份pension,再出去搵份低少少人工的私人工,其實都唔係差幾多錢
做過政府有經驗私人工唔會因為呢單新聞唔請佢啦
不過而家地產建築咁的環境 ,可能俾人至價

娶錯老婆真係幾慘,俾個老婆搞到無咗份好工,真係婚姻危機有條刺
一般投資移民申請難係正常, 因為個移民政策改咗. 但用依親申請居留係正常程序都唔難搞嘅,除咗近哩幾年先結婚嘅,因為都係怕你係間諜.
唔好傻西啦, 姓向果家人夠有影響力啦, 咪一樣申請唔到.
台灣政府理撚得你IG寫乜柒咩, 小朋友返去讀下書先啦.
台灣陸委會琴晚開記者會話佢辭左職可以再申請,不過無話一定批

梁文傑表示,在這個狀況之下,「我們沒有辦法同意讓他同時既作為香港的公務員,然後又來台灣申請居留」,但是他強調,當事人仍然可以依照「港澳條例」申請單次、多次的入境證,該證件在台灣有身份識別的證明能力,也可以在醫院、銀行使用,「所以基本上他在台灣的生活或者入境等,不會有任何問題」。他重申,未來當事人如果願意放棄香港公務員的身份,「也可以再來做申請」。
https://udn.com/news/story/7331/8179359
用淘寶都根正苗紅,咁美國佬用Tiktok用Shein更加根正苗紅,點解唔搵美國佬做間諜
批唔批就另外一回事
咁隻港蝗又唔辭職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞