【最新】香港公務員拒辭職申台灣居留證被拒 上訴台灣高院仍駁回

599 回覆
485 Like 14 Dislike
所以而家咪話台灣政府嗰套標準完全冇用囉

大把人擺到明係親共,但係只要唔及符合佢嘅標準就無任歡迎

大把人只係背景符合好general嘅因素就已經拒絕入境
咪撚呃自己啦講係咁講啫 我夠話我要中出yumi到大肚啦
仲要政府工都有得唔辭職移居
俾人睇死拎完身分證就返香港
根本上性質都唔同,公務員係政府架構,就算無宣誓你都係幫共產黨做緊嘢,而且你表明唔打算辭職,咁即係放一個幫共產黨做嘢嘅人入台灣

係呀,間諜係唔會表明身份,係有可能放咗入台灣,但係公務員呢啲明幫共產黨做嘢嘅人點可能放
cls n仔都要 真係癡著特衰都有事唔知遲d幫政府全運會做義工又使唔使呢?因為混左唔唉蟈既人入去都係唔安全喎
台灣都有藍綠陣營
無宣誓都未必吹得佢漲都唔奇

但宣過誓真係難搞
拒絕都好正常
呢單野如果佢辭咗留台仲可以打下
但佢唔辭即係佢都唔長留台灣根本唔得

除非換到執政黨啦
其實佢唔透露係咪查唔到一定要透露自己做咩工咩 橫掂佢依親 應該唔使查咁多野既 有良民就ok掛自暴其短
其實呢單野明顯唔係因為佢公務員而係佢只係唔辭職學咩人拎居留
佢同個老婆係醒目嘅就唔會將單嘢擺上Facebook啦
即係你覺得事實係台灣唔係中國?
呢家親共先係大趨勢 遲啲睇下中華民國幾時斷晒交
理論上係, 不過俾人問到都要答
可能另一方收入唔夠掛
呢家個邊移民左審右審其實冇得避
除非你係個邊讀過書有啲著數
台灣係中國
不過此中國不同彼中国
自己意會啦
你自己都打左呢個中國啦

但芝麻人係講 呢個 中国
起碼以前唔會問咁多
只係申請居留證渣喎, 都仲未係定居
佢老婆本身係台灣人應該唔關收入事
其實見你香港實驗屍咁驗啦
我有無睇錯唔辭職想拎居台???

有公務員投靠綠營
國安係咪要做野?
佢老婆靠害
因為佢只係想星期五去台星期日走
所以唔辭職
咁用旅遊簽咪得
搞咁多托柒?
關咩事
你睇編文
依家台灣咬住佢唔辭職 但又拎想居留權 係自相矛盾
8.其他視個案要求提供之文件。
視個案審查需求而定(例如:財力證明、來台目的證明、來台關係人保證書等)。
見你香港申請一定問多d野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞