【最新】香港公務員拒辭職申台灣居留證被拒 上訴台灣高院仍駁回

599 回覆
485 Like 14 Dislike
但係宣誓左,你就等如係效忠對象只能夠係中共
法理上你已經係一個間諜,人地點樣留你? 你都冇彎轉
你宣咗誓架
我唔反對台灣拒絕宣誓公務員入境因為你宣得誓效忠中國係你自己嘅決定,唔好話人哋迫你

但係我笑鳩台灣政府放共諜入去係戇鳩
台灣都痴鳩線
你叫人哋唔做份工就真係唔係間諜咩
斬草又唔除根
去中國唔係用回鄉證就得?
如果唔跟進。。部門又好難同國家安全交代
佢一係自己起身。。一係等俾人雞

成件事個老婆點解要宣揚出去都幾謎
曾經係藍 又唔代表一直都係藍
至少沈博士經已唔係呢個機構到做

不過佢嘅𡃁馮智政仲係個顧問list入面 就有啲問題
你唔好咁on9啦. 以為辭職或者退休就有機會再申請居留証.
如果你立即辭職去搞居留都重有可能, 台灣政府怕你背後係咪做特工. 唔批係好正常.
兩隻鬼頭仔
條友應該iow max咗
其實係廿三條之下, 呢條友算唔算叛國?
娶個咁撚蠢嘅台妹真係冇辦法. 重要打咁撚大篇嘢係度嘈.
我老婆係fb睇到都第一時間同我講話條女on9.
佢申請就要出工作証明, 如果乜撚都提供唔到証明, 都係唔撚會批. 佢以前有出入境記錄一定查撚到佢做過咩工. 你老作或者隱瞞到時check到, 可能以後都不能入境.
咁又好難放棄既
台妹出黎做外送茶一個月都唔知有冇佢一半
其實睇佢個款係想搞建保啦. 不過做得政府工同中資機構. 而家台灣政府唔係咁撚易批居留証同身份証. 以前留台一個月就有居留証. 自從收緊咗移民政策, 近年結婚果D都未必留台一年就批身份証.
係唔係可以告佢宣假誓 同埋 廿三條之下嘅判國罪?
星期一至五返工做工程,星期六日去咗台灣交人,你覺得佢係香港除咗同事外仲會有乜嘢朋友?
台灣居留證唔係要係台灣住滿一年咩
佢點樣做緊香港公務員又住滿一年
而家唔係公務員難申請,係所有香港人都難申請
我公司有個人本來移民去台灣搞小生意,最後都係放棄咗,因為佢話而家台灣政府係hold住你個申請唔會俾個期你幾時成功,所以佢依家自己放棄咗
除左係要有社會影響力 或者成日IG寫我愛中國台灣先有機會申請到
俾記者查到佢電話同聯絡資訊 而家佢部門網頁無咗佢名、電話個d

事主坦言公務員被迫宣誓
法庭最終亦不接納事主的說法,指出他說所有公務員都「被迫」簽署效忠聲明,可證他對港府無拒絕能力,若給予在台居留而又繼續做公務員,形同「人在台灣為香港政府異地辦公」,有侵害台灣主權之嫌。至於事主指,因疫情關係近三年不能入境台灣,用旅遊簽證無法在台灣銀行開戶、就醫;法庭反駁可申請單次、多次入出境證,在台灣可在醫院和銀行使用,最終判事主敗訴。

陸委會發言人梁文傑周四(22日)回應事件:「我們沒有辦法同意,讓他同時既作為香港公務員,然後又來台灣申請居留。未來如果他願意放棄香港公務員的身分,他也可以再來做申請。」

本台根據「香港政府電話簿」網頁,找到一位同名同姓叫「陳明浩」的人,資料顯示於房屋署擔任工程督察,記者根據網頁顯示電話嘗試聯絡陳明浩,但未獲回覆。
https://www.rfa.org/cantonese/news/htm/taiwan-migrant-hong-kong-civil-servant-08222024072004.html
呢幾日應該好多人關心陳生
而家Directory無咗佢名 之前大紀元同rfa記者都搵到佢名、電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞