[月經] iOS集中討論區 (258) 18.1 Apple Intelligence beta

982 回覆
4 Like 5 Dislike
Programmer 都唔係好既designer
最近一個我用開既app又redesign左
個dev係自己podcast度話自己花左幾多時間design
但我一睇個ux 又係錯到仆街
佢仲好自豪自己係識design既dev
我心諗

呢度有冇overcast用家
其實最大問題係, 設計時唔係基於用家嘅角度去做
「用beta預咗有問題,冇人叫你上」
「個個人用法唔同,有時人覺得有問題,有啲人覺得冇,拎上嚟傾根本冇意思」
「個個有問題都上嚟講,睇到好煩厭」
「你日日都會特登打開個相簿睇下佢有幾唔好用㗎?」
「覺得個相簿唔好用?鎖落夾萬唔用就最好」
點樣做先可以係iPhone收到sms驗證碼嘅同時, iPad都收到?

iMessage 開,跟住forward去iPad
明明Reddit會認真討論
冇人係度屌beta性質
因為係得度既都tech geek
我就係睇得多外國人反應先想睇下香港人點諗
有時有啲野香港外國用法唔同

但連登仔永遠成世都係咁
有時真係番Reddit睇有建設性啲
新一集podcast話自己個app rating由4.6跌到1.6都話design冇問題 係轉左位啲人搵唔到姐

有時啲人係會唔慣新design
有時真係難用咗
好似iOS photo咁
跌咗咁多都話無問題, 好正囉!
用緊18.1
除左電去得快左之外冇咩特別大問題
電去得快就係一個大問題
應該要iPad都登入同一個Apple ID先得喎
已經登入左同一個apple id
聽日去Apple Store搵藍精靈問下
呢度啲討論風氣差到得番啲負皮
呢個話題話冇解唔需要討論
嗰個話題又話講得太多睇到煩冇意義
最好笑係撲出嚟屌人嗰班平時又唔見得討論緊一啲有用/有趣嘅嘢
有啲連comment都冇個
對個討論帖都冇input可言
真係好撚on9,你都識講Programner唔係好嘅designer,即係你自己都意識到Programmer同Designer係兩個唔同嘅role啦係咪?

咁你又憑咩又會覺得一個你個人覺得錯嘅design一定係programmer諗?

現實上90%大企業嘅ui design都唔會係it自己諗,而係跟高層指示,高層approve design。唔同Apple programmer又有份設計部iPhone咩?

唔知點解香港咁鍾意乜都賴it,自己又冇邏輯思維
Reddit啲問題有好多如果喺度問一定俾人屌到上天花板
啲好基本嘅問題喺Reddit都好supportive咁有耐性咁答

我諗可能一來啲group分類可以去到好細
二來外國真係無咁多批評
對我問題不大,隨時可以充
巴打上連登勿認真
吹下水咪算囉,喱度其實唔係有好多人熟iPhone 㗎
普通bugs俾連登仔話吓冇乜問題

但人哋photo app係一個大改,如冇意外係firm出,咁傾下photo app我真係覺冇乜問題。

就好似我第一日裝完beta都話iPad 用okay,iPhone 用個邏輯搵死人。
其實iPad 都唔係好ok ,只係有左邊side memu啲分類易搵啲
一到睇單一相/片問題就即刻出唒嚟
瞓醒部機自己reset咗 冇撚晒啲相
唔駛驚喎 你有備份㗎嘛
就係冇
梗加冇問題啦 即係啲相都唔重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞