[航空]連登飛機膠討論區115

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
覺得主要係而家個J要direct aisle access 結果上層只可以排1-1 極大嘥 上層擺F又太大
變魚骨就唔晒位
其實個名爭少少咋
Cxxx Pacific
我自己有兩個原因

呢段時間n個comment 討論過generally 我哋知道嘅係:
A350/787係CFRP機,慳油啲,長期計比較慳錢
330neo infrastructure 方面冇咁多野搞,少啲initial investment
國泰買330neo 代表佢哋睇short term 慳錢重要過long term,而國泰呢兩年個liquidity唔差,例如佢哋有能力極速還咗政府筆債

Passenger experience
A350/787除咗Econ 之外都一定舒服過A330neo(甚至我覺得A350/787其實econ 都會好過330neo,不過呢個只係個人見解,我唔算肥所以18 vs 18.5” seat width 對我影響唔大;2-4-2係好過3-3-3但係下面幾點足以彌補呢個差距)
窗大啲,而且唔使閂窗,幾時都有得睇風景 (all 787/optionally for A350)
F/J/PE三者嘅config 一樣,所以A350/787闊啲 (except 2-4-2 PE on A350)
客艙altitude底啲,濕度高啲 (both)
Smoother ride technology (787 only)
777x 都搞咁耐
再整應該冇公司會落搭
order 到交貨要成over 10年
2011 release 2024仲cert緊
A380都係 2000 release 2006年就cert到 2007就 first flight
講埋俾人彈鐘概350
2004 release 2006年俾人彈鐘 同年改設計 2014 cert 到 2015 first flight 都未到777x
設計部條友就躺平
舊款copy and paste收工
其實CX咁樣會唔會慢慢搞到有啲大客幫襯返a3300-900唔買787
照你咁講35J係咪用得耐就越來越易壞/玩爛
737 Max之後難cert,航空公司同airbus/boeing都冇預到,搞件咁嘅嘢其實成個航空業都靜咗好多,737 Max冇出事嘅話我哋應該差唔多見到797 First flight
A321XLR改個油箱都差唔多A380 clean sheet個時間
韓國呢啲垃圾地方
就算Yen十算都唔會去韓國,最多去少次日本
成日覺得電子窗簾有辣有唔辣
多樣電子野就易壞要整
好係可以中央鎖死唔俾較for take off landing 同訓教 但係唔知會唔會因為黑哂開唔返而要block位
正路梗係安全行先,壞件之前一早換咗,但係貴咁解
310 華民航空仲飛緊喎
男人睇戰爭博物館同三八線
師兄係咪記錯A300同A310
LD係 A300-600F 同A310一樣咩
無計啦
7M8炒兩架後先發現好多問題又隱瞞野
結果全部睇到實一實
而家三八線加3公里個 DMZ都好似入唔到 連北韓嗰一邊都係 唔知係味因為關係緊張唔開放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞