[航空]連登飛機膠討論區115

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
下半年就會轉虧為盈
希望日本線keep 住返有350,如果downgrade晒做330 價又唔減,寧願搭日航算超碼有787
由GE 唔肯幫Airbus 整A350 engine 已經注定350-1100好難

A350-1000已經係架有心臟病嘅飛機,佢嘅engine 已經遠超Titanium blade 嘅極限,XWB-97(甚至某程度上XWB-84同埋Trent 1000)只可以靠幾樣compromise

第一係titanium blade 冇CFRP 嘅強度,
所以fan diameter 細(3.00m vs GE90-115B 3.3m);
而且fan blade 多,有成22塊,Trent 1000 係20塊已經多過GEnX嘅 18,GE9X 甚至做到16塊葉3.4m diameter,睇GE9X rollout 啲相真係好撚靚

第二係為咗compensate fan blade 多& diameter 細嘅efficiency loss,core 設計做到好aggressive(例如高operating temperature),令到佢保養貴/成日壞,呢個就係點解emirates CEO Tim Clark會話A350-1000 係部defective 嘅飛機
https://simpleflying.com/emirates-president-airbus-a350-engine-defective/#:~:text=Tim%20Clark%2C%20the%20President%20of,of%20the%20Dubai%20Airshow%202023.

另外A350-1000 個wingspan 為咗維持65m E gate profile,選擇咗trailing edge 加40cm chord ,但係咁做就令個aspect ratio 細,只有9,而家嘅飛機都做到9.5(359), 9.6 (787)-10(777X)(aspect ratio 細代表wing vortex drag相對大)

Overall 35J 雖然係非常好嘅設計,但係翼同引擎已經above 咗設計極限,而咁啱777X呢兩樣都係全新嘅,所以點解777X 啱啱突破500 order,但係35J都仲未過300

如果35J個設計再加重,就更加難維持競爭力,如果真係要做,就起碼要等Rolls Royce Ultrafan ready 先
屌真係買廢鐵

有咩Asia Miles partner可以過啲里數去,我見有Marriott bonvoy 但係想用嚟換機票多啲,有冇航空公司適合轉會

咁嘅閪公司真係幫唔落
A350-1000 max 480座
3-4-3全Y一定過500座
明顯係因為現時A330 cabin有欠競爭力先轉A350
A330執返好,有理由用返A330
Econ嚟講,等到339交機JL分分鐘reconfig左787做3-3-3
咁短-中程飛339 2-4-2位未必差過787...
咁唔使等339到,本身787 2-4-2已經贏350 3-3-3 九條街,除非真係short trip 國泰平好多,如果唔係350都完全唔使諗
JAL派啲下弦31‘座距787多
而且啲餐走去日系免咀嚼頹飯化
睇佢行文似係波音癡呆膠 叫佢坐787 cargo hold都okay
KTM又Crash
唔係咁識
點解係咁屌339嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞