[航空]連登飛機膠討論區115

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
國泰航空 (00293) 公布上半年業績時披露,旗下廉航香港快運(HK Express)期內轉盈為虧,2024年上半年虧損7300萬元,去年同期則賺3.33億元。國泰表示,市場上區域航線的可運載量增加令收益率轉趨正常,加上普惠發動機問題導致香港快運大部分空中巴士 A320neo 型飛機停飛,均對其業績構成不利影響。

2024年上半年,香港快運運載乘客共280萬人次,較2023年同期有所增加。已提供服務的航班平均運載率下跌0.5個百分點至85%。

UO 蝕錢
LHR LAX NYC SFO轉返一日3班頭等
ORD BOS FRA ZRH 出返頭等
YYZ SYD MEL再挑戰頭等服務
UO仲要蝕
UO機材運用唔夠Air asia果啲盡?
777-9張單好似無option
果然真係339
相對上快啲,訓練成本又平啲
787要買一早買咗
359有排等
同埋339唔好賣,CX入貨應該deal到airbus系列都旨特別優惠
我淨係覺得佢個timetable好唔LCC
Air Asia講緊05/06點已經飛緊

同埋睇之前Sam Chui 條片有問過VS ,A339 人地deal 到平A359 一半,我相信因航可能仲平,話曬A330 系列大客
但唔計一次性收益都好似少左
WTF 339
Delay compensation 特價掛
始終330 350佔因航機隊好大比重
買339啲crew可以最短時間上手又唔使投資好多買新嘅周邊嘢
30架又好似代唔晒全部330
仲未計77P
339 有無PEY
一定會少,全世界冇一間航空公司今年上半年好過舊年,但CX降幅都好過預期,好過其他peers
31交哂
2028開始交機,2031交完
339應該 lie-flat 啦
Air Asia: 當我冇到呀仆街
Core business 賺少6億直落bottom line

Associate: 舊年gain on disposal 20億同今年CA蝕少20億打個和
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞