明明係crowdstrike出事 點解個個講到好似windows嘅問題咁

382 回覆
860 Like 107 Dislike
「收返個權限」

咁仲E乜鬼DR 呀?一陣個user 都可以行兩行script 收左EDR 個權限啦

咁咪全公司network 攬炒囉
系呀, 你米root機, 但系windows電腦冇都出事, 系米windows問題呀?
exactly
條戇鳩無諗過
你裝crowdstrike個陣咪grant咗right囉
你呢個講法唔啱
應該係話得windows版嘅crowdstrike有bug
唔係嘅話等陣條廢老又開始話windows垃圾一堆bugs
你唔識姐, 人地工程師點會唔識姐, 權限有好多等級你唔系唔知下馬
個個好似你咁,自己冇Risk control冇backup plan就懶個Vendor/外判商,咁所以咪鉛水事件係只因個水喉師傅有問題,短樁就係工程師疏忽,某啲膠層就永遠冇責任。
演唱會跌茫都只因個工程師有問題之麻,花姐見到之前幾日咁多舞台事故走出嚟做晒大內總管咁叫大家安心,點知照奶野,都唔係到佢責任⋯⋯
我講得唔好,未必係bug,亦可以純粹係os嘅機制
條友連乜係EDR 都唔知

雖然IT界好多人唔鍾意EDR 依樣野,但起碼都要知係乜丫

今次單野係引證左高度保安既潛在副作用
good summary!
supply chain, third party risk 都好緊要。
咁點解windows要grant全權right被software? 點解唔有限制咁用?又或者有問題時收番right呀?小學雞
追呢個post笑撚到仆街
連edr都未知係咩係到同人嘈
你想條廢老識幾多嘢
機制問題唔系bugs?去打機啦
咁點解ms唔跟
搞到咁
當初Vista淨係UAC都比人屌到pk

收返啲right唔比人用? 你自己諗下有冇可能
如果window可以咁容易收翻個權限 咁個program還算擁有最高權限嗎
好撚幼稚
每個人都有自己專業範疇
唔識而有誤解好正常
好似你咁攞嚟話人蠢先係真正on9
番去讀書啦扑街, 權限可以唔同權限都唔L識
你學下寫字先啦
mac都係咁收埋啲right保護user
why not
係囉 而家大家知3rd party隨便可以整爆你系統
大家仲夠唔夠膽用
有啲行業穩定性好緊要
eg 醫療 finance
你有冇咁Lon 9呀, 你會唔會被晒你啲錢你老婆管呀? 佢炒燶股票你米瞓街?好似windows咁?
你唔識開個聯名?唔識收埋私己錢?
你番去打機啦街
打機啦, 你個腦生草架
diu 咪撚嘈,我就係做cybersecurity

全部呢啲防毒軟件都係有最高權限,如果冇最高權限,當有病毒嘅時候,用唔到Admin Permission去停/delete其他病毒

為咗防止病毒,或者User自己停個防毒軟件,呢個防毒軟件仲係有機制去防止俾人停自己service,或者剷咗佢

呢啲防毒軟件,無論裝喺Windows定係Linux,都係呢一個機制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞