明明係crowdstrike出事 點解個個講到好似windows嘅問題咁

382 回覆
860 Like 107 Dislike
平時佢地都係白逗人工 依家有野做咪好
連登仔唔係話qa無撚用?
因為好多L樣唔識又唔聽人講
我見過有大學教授手頭上有windows source code嘅碟
見到咁多弱智,就知我有排都唔洗失業
啱,最多報錯 停左個driver

win API 太多垃圾 call 完會有 side effect 同理因為backward compatibility 會有死 code.
每個 file 起碼都要 M$ 同 crowdstrike digital sign

點會俾 crowdstrike 亂來?
開後門。一個 update 就可以為所欲為。

update個program 實有admin right. 連問都無問過我就 update.
讀 cs 既人隨身帶 rootkit 好正常,好係開鎖佬咁。
個例子唔啱喎
而家明明係Android隻app搞死左Android OS
所以用iPhone無問題
事實就係有咩理由個OS可以俾隻app搞死
核心程序點可以俾under你嘅sub software亂搞
好叻叻識Unix
你公司太窮/你職位太低?
要證明Windows點解唔關事
最直接證明嘅證據就係MacBook冇事
如果微軟係農夫山泉會點呢?
琴晚serach隻野咩料時發覺好似dell有預裝左
咁係你好彩,你個CEO唔係樓主呢啲白痴
戇尻仔唔識咪撚扮專家啦
太多蠢西唔識又係到9up
個防毒就係要grant到自己嘅right係同個核心程序平起平坐,先有真正full-access去𥄫住同阻止啲古惑嘢
有曬full memory access就算個kernel/main loop有曬exception handling都可以俾佢隊死
冇得比 唔同OS嘅Crowdstrike已經計唔同Product
所以咪突顯到 係會關Windows事
兩邊唔同OS
但係Windows可以,因為呢個程式搞到咁樣
Mac就無事
呢個根本係on9 logic嚟
一個OS核心程序,就係要連防毒都唔俾right先最安全
因為只要開個缺口俾防毒
就代表d古惑野都可以行返同一條路拎到right

好似一間房六面都係牆就絕對無人入到去
你係要加度門俾個看更入去
只會增加風險
你個腦咪出咗事囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞