明明係crowdstrike出事 點解個個講到好似windows嘅問題咁

382 回覆
860 Like 107 Dislike
其實一啲都唔隨便
講緊係畀哂系統最高權限一個software先會出事
細路, 你識晒所有code?唔好玩啦, 你系米讀電腦架?
諗諗下勁唔公平 有得玩kernal既防毒會完勝其他 好快會淘汰剩係幾間扮競爭 小圈子
一個update攪到全世界死哂
就係可以,我地d部就係咁recover

it admin不嬲都可以停crowdstrike service,但係delete 唔到,delete嘅話要個console gen條Key出嚟

只不過你停service嗰時候,會俾人detect到,冇pre-approval既話soc會係1個鐘內isolate 部機
唔洗同個廢老解釋咁多
中國解決問題嘅方法
diu, 好撚煩

Option > troubleshoot > advanced options> command prompt

bcdedit /set (default) safeboot minimal

restart

C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike directory

Locate the file matching “C-00000291*.sys”, and delete it.

Boot the host normally.

點解整唔完,係因為上面啲Step要每一部機搞,你邊有咁多IT狗?

唔需要Backup Recovery,淨係停咗今日嗰個update
我就係讀電腦既,你個on9廢老
喺商業世界,linux只係毒撚,死咗都無人知無新聞報既毒撚
咁你睇下windows啲code 啦唔該, on 9
打code打到有妄想症
番去打機啦,讀電腦?讀屎片你就得
可唔可以請教吓,你係咩U 咩degree畢業?

好厲害哦,可以看Windows code

是咪phd?
你app server host 係Windows, 咁server 有CS agent 咪瀨野囉
見到有客剩係AD用咗crowdstrike
結果炒咗AD 就全世界login唔到

Supply chain attack
Windows 唔會開個code你睇,系條L樣話要睇code, 邊度畢業唔重要,叻你少少就得了
唔洗拗喇
將同一個corrupted patch擺落mac os到睇佢start唔start到,有冇self recovery
就知係咪淨係windows柒
正常 d客唔會理你咩vendor出事
你件product有事就入你數架啦
會搞到部機好慢
但我用Ubuntu反而無乜嘢,係啲Windows同時啲ram被crowdstrike食哂
條友連乜係EDR 都唔知

雖然IT界好多人唔鍾意EDR 依樣野,但起碼都要知係乜丫

今次單野係引證左高度保安既潛在副作用
會搞到部機好慢
但我用Ubuntu反而無乜嘢,係啲Windows同事啲ram被crowdstrike食哂
咁一間地鋪租左比人開餐廳,個老細入錯有毒食材,又關個業主事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞