明明係crowdstrike出事 點解個個講到好似windows嘅問題咁

382 回覆
860 Like 107 Dislike
似係你理解能力問題
呢個大癲
第一日做IT狗
應該假?
幅圖p既
Default 裝㗎喎
去到kernal level
一出事Mac os一樣都要死

建議獻醜不如藏拙
你冇腦下話? windows 自己修唔番software的問題, 自己個kernel 唔識保護咩? software直接問題但windows修唔番正常bypass左有問題的佢自己都有問題啦, 你醒少少好冇
kernel唔識保護?知唔知咩叫user mode? user mode咪有保護囉 有啲嘢係要kernel mode做 例如driver 你用得就係預左冇嘢保護 一crash就係bsod 要保護就咪用kernel mode 聽你咁講就知你對OS完全冇認識 真係冇撚腦架喎 好心你真係醒少少 唔識就咪衝出嚟柒啦 乜柒都唔識衝出嚟同我扮專家?
你真系唔明架喎, 你個OS自己唔識保護自己, 任由software去不斷reboot, windows 就唔系有問題? 冇得取回控制權就話crowdstrike問題? 你讀屎片架?邊間U邊個教你條廢柴出來?
其實你知唔知乜係EDR?

唔kernel level 一boot 即行咪有漏洞囉

只可以講裝喺mac linux 既EDR 如果有問題一樣會出現今日既情況

會自動保護熄左個EDR? 咁唔好意思,依個OS 喺依個角度係唔安全
你唔識就靜啦
Hackernews最多upvote既論點
點解mac好似從未聽過咁既事
小朋友, 你講咁多都系唔識轉個腦, 問你一樣野你就答唔到, 點解MacOS冇事? 因為windows OS低能自己保護唔到自己, 要將個控制權一早交左被防毒軟件, 其實windows一早要重編個program algorithm, 如果唔系都唔會有android 等其他OS取代啦, 點解windows咁多bugs同漏洞, 因為咁多年來不斷修修補補, 個系統已經非常累贅, 微軟又唔放資源落去攪攪佢, 咁的問題只會不斷增加
個AI 咁撚串
其實你係咪完全唔了解OS點運作 同你講都嘥9氣 舉個例 你前面有個懸崖 有個牌話你知叫你唔好再向前行 你死都唔聽跳左落去 然後你條傻閪跌撚死左 之後你走去怪個牌冇保護到你?好心你條白卡唔識就死返去青山 讀多啲書 唔好上咁多連登9 up
你咁講好似真係crowdstrike 問題
,咁點解macOS又冇炒?因為crowdstrike佢今次淨係update Microsoft 版本?
啲普通user識晒crowdstrike咩,淨係見到藍畫面之麻
Mac Deprecat 咗Kernel Extensions
你要等啲人睇下個詳細由乜既機制點樣變到藍畫面先講到比你聽點解影響唔到mac機架播
系你老母咩
你自己字都未識打就話人讀屎片
MAC果啲無得咁計播
你市佔咁低個個版本核平左再由前用最新技術開發過都得。
但windows咁撚多舊軟件要兼容。你唔可能核平佢再由前整架播。
MacOS 無事咪因為今日個錯誤無影響Mac 版本囉

你唔係以為EDR 可以cross platform, one code runs all 下話

Windows 舊係事實,但同今次單野無直接關係

因為裝喺Mac 同 Linux 既EDR 都係會攞盡權限喺底層行,要炒一樣會炒鑊甘

至於點解要將控制權交俾防毒
依樣野本身就controversial
都有人話啲新興保安公司(e.g. crowdstrike) 畫到個餅大一大嚇啲大公司裝
其實冇任由過
正常Windows上行嘅software就算畀埋admin right都唔會搞到核心
今次係企業放權用driver mode真係放最高權限畀個app先會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞