明明係crowdstrike出事 點解個個講到好似windows嘅問題咁

382 回覆
860 Like 107 Dislike
Linux畀哂root權限唔使等到個app出事
行錯一句command都殺得死
美國佬起左身 依家少左好多新聞講MS出事 全部講返crowdstrike
班美國PR應該出晒黎屌鳩D記者亂寫
Windows 比佢搞到出事都冇責任?
點出事, 重啟部機, 都唔掂
連登仔多數冇腦 好正常
有無問下舊同事點
其實經常都係新聞炒咗車先
跟住搵咗一輪原因之後先至發現到主因
但係已經唱撚到通街
今次剩係Windows版出事
個樣咁撚白卡, 請D咁既人唔撚怪之得爆大WOK
企業自己畀最高核心driver權限個app有咩辦法
Linux用root權限嘅話直頭行錯一句command已經可以死全家添
Default的確係拎唔到最高權限架喎
啲企業明知佢行driver mode可以拎哂最高權限都係要放權
唔通唔畀?
其實Windows同防毒軟件唔夾都成日出事

當年 Symantec 都試過一鑊
乜柒cloudstrike cloud你老母
可以做到,前提係好多野要長時間審批,或者唔比用,唔比做,成個生態發展成本幾何級上升。
返工返過最大嘅錯,睇嚟除咗貨船錯入油之外,又可以多一單
例子 即係你電話裝左隻app , 隻app 炒左你部電話 唔係同款電話會出事 而係裝果隻app既人先會出事
全世界好多大銀行大機構都出事
你無事你咪勁過晒入面個啲it 狗
講嚟聽下有幾多人爭住請你?
一個第三方software 打殘哂成個system+service+
cloud
咁你話大唔大獲
日日用windows
出左咩事
商用防毒軟件 大公司先會用啦一般
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞