明明係crowdstrike出事 點解個個講到好似windows嘅問題咁

382 回覆
860 Like 107 Dislike
兩唔同app
兩team人寫
寫Windows版嗰team人做錯野點會搞到mac
點解可以講到完全唔關windows事咁
原因就係知道嘅人唔撚解釋,淨係喺度攞優越感笑而不語囉
睇完你嘅鴻文都唔撚知咩叫crowdstrike
但正正就係因為大家唔信microsoft,所以先外掛第三方軟件,同時比埋高度權限等三方軟件可以停用控制任何套件配置,理論上係推崇Security凌駕於一切,而正正個更新就當左Window原生Update個程序有問題,唔比佢行唔比佢郁,導致卡死機,所以今次意外就係一個時間比大家反思。
7月19日,交易所文件顯示,方舟基金創始人Cathie Wood旗下方舟投資管理公司出售了88545股Roblox股票、17607股特斯拉股票、16758股Coinbase股票,買入38595股 Crowdstrike股票。

其實係關牙木事
EDR 依啲野真係IT 人都未必明點運作

咁多大公司裝就係因為啲保安公司係咁話
[保安依啲野日新月異,你交曬俾我啦,幫你一次過睇曬,包穩陣]
Er...
既然你叫八達通, 咁我就用八達通講
Felica更新咗, 搞到Mobile Suica用唔到
但係八達通冇事, 咁係咪Suica廢?
唔係, 因為雖然同樣用Felica技術, 但係八達通同Suica真係兩樣嘢嚟
呢個係一個市場推導嘅奇怪logic
明明唔信M$,但係又死都要用windows
windows有漏洞,唔係屌柒M$屌到佢執返好
而係請個看更睇住個漏洞

只要M$唔搞
user就要俾M$一份錢,防毒一份錢
公司之間互惠互利
但明明幫windows debug由頭到尾都係M$責任黎
kam 撚到
利益輸送
一早就有爆過話防毒軟件自製毒
跟住再比埋patch windows fix
你講中咗個問題
寫Windows版嗰個 竟然可以令到Windows呢個獨立嘅程式 收皮

所以我先話呢個就係直接證明嘅證據
防毒軟件 首先攻破咗你嘅系統
又唔會嘅,間間公司都可以寫kernel driver做防毒,不過要拎隻driver俾M$睇過同簽名,否則預設情況下唔俾你run
除非M$使橫手唔批細公司啲driver
而家啲媒體最緊要夠快夠爆
真正原因係乜嘢根本唔重要
一般人邊識crowdstrike。有買美股都未必識CRWD。
你edr 唔拎kernel點hook ,咁點樣check 有冇malware
User有咩好反思,反思都係window反思應該比api 第三方公司如果搞一個restore point,出問題就revert 去個restore point
出咗事先buy the dip啦
macOS 咁死一樣比人屌
唔會
dllm 唔好用唔到某就去搵it 9解決啦
人地返工唔係為你解決BB班既問題
今次係kernel level driver 出錯搞到null pointer exception

入safe mode restore 咪就係Windows 個機制

自動restore? 到時啲人又問安唔安全架喇

至於簽第三方driver, crowdstrike 依啲特大公司話上唔通MS 唔簽咩
根本講個信字
我係apple嘅話我會即時賣行廣告
呢個唔係獨立程式咁簡單
呢啲app就係要入到kernal level先做到完全mon實你部電腦
入到kernal你Mac os版有事一樣死

CrowdStrike早幾個月都整死過linux
只係少人用冇咁多人報
Linux你都未聽過出事
但實際上CrowdStrike幾個月前都整死過企業啲Linux
用戶少咪冇新聞
間野整死人既機會仲多過真係被hack
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞