明明係crowdstrike出事 點解個個講到好似windows嘅問題咁

382 回覆
860 Like 107 Dislike
咪係 明明係香港閪啫 唔明點解個個瀨落共產黨
teams logout 唔到
琴日搞撚左我成日結果要開新profile
本身teams + onedrive 都成日出事
睇佢個twitter回應,正傻鳩
請埋d咁既人,喺自己電腦試過就deploy 上去
錯 冇人inject咩code入kernel 有分user mode同kernel mode 有啲嘢要kernel mode先做到 好似啲driver就要 你驚嘅咪唔好裝crowdstrike囉
crowdstrike 未聽過 家用機有冇用?
冇 唔做家用生意
間間都中伏過
而家係個客自已放個實Q入去
就係想拎到driver級access
咁佢以訛傳訛以為佢強大
少少QA都唔識做
Nod32 啲朋友
其實冇辦法
防毒軟件一定要 寫入底層kernel 去 監察軟件嘅行為

如果唔係寫入kernel 可以比其他軟件殺咗佢
所以呢單新聞已經分到邊d係真IT 人,邊d係一般市民諗法
防毒軟件都係病毒嚟
冇用crowdstrike咪冇事囉 你估個個用windows都出事?識唔識fact check?
一個dll可以hang左個核心唔係MS廢係乜﹖
Windows: 你係咪嬲我呀?
好的,我明白你作為一般用戶可能對這些技術術語感到困惑。讓我來解釋一下這句話的意思:

1. "cloud 上面個os" - 這裡指的是雲端環境中的操作系統。通常是指像Microsoft Azure、Amazon Web Services (AWS)或Google Cloud Platform (GCP)等雲端服務提供的虛擬機操作系統。

2. "edr xdr" - 這些是資安工具的縮寫:
- EDR: Endpoint Detection and Response (終端偵測與應變)
- XDR: Extended Detection and Response (擴展偵測與應變)
這些工具用於監控和保護計算機系統免受威脅。

3. "客戶自行決定" - 這意味著使用雲服務的客戶可以自由選擇他們想要使用的安全工具,而不是被強制使用特定的產品。

4. "Msft 無權dictate" - MSFT是Microsoft的縮寫。這句話表示Microsoft(即使是在他們自己的Azure雲平台上)也沒有權力強制客戶使用特定的安全解決方案。

總的來說,這句話的意思是:在雲端環境中,即使是像Microsoft這樣的大公司,也不能強制客戶使用特定的安全工具。客戶有權根據自己的需求和偏好選擇合適的安全解決方案。

這反映了雲計算的一個重要特點:靈活性和客戶自主權。雖然雲服務提供商可能會推薦或提供某些安全工具,但最終決定權在於客戶。

需要我進一步解釋某些部分嗎?
MAC咪一樣可以hang機自己reset
妓者多數文科仔
你想佢地識乜﹖
你比個防護軟件咁撚大權限都唔關MS事﹖
你條弱智連閱讀能力都無
公司窮反而無事
驚你咪唔好比囉 Microsoft用技槍指住你迫你比?
唔行micro kernel咪MS問題。
因為見到藍畫面, user 自動認為係 windows 問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞