明明係crowdstrike出事 點解個個講到好似windows嘅問題咁

382 回覆
860 Like 107 Dislike
你以為MacOS冇bug? 我都有部mac機 之前耐唔耐就自己crash再restart 不斷都有update去patch啲bug patch完先冇事 你同我講冇bug? 你個腦冇撚事呀?不如你走去驗下個腦好過啦 你根本對OS完全冇認識 亂咁9 up當自己係專家以為自己威威?其實你知唔知你條白卡仔好撚柒
咁點解MacOS冇事?你又唔答?
windows當年出時, 未有互聯網, 不可以上網更新BIOS, 當時的系統可以保護到自己, 但現在一死就死一日, 仲要等更新?因為啲bugs日日都可能有新發現, 硬盤大左都要整個exFAT, NTFS 去適應新轉變
唔好背死書, 個腦唔用就廢了, 老細一問你現在點解決你唔通話等更新?
因為兩個版本啲code都唔同
今次剩係搞Windows版本嗰班人做錯野
就系任何系統都有bugs, 所以先話windows都有問題, 點解MacOS今次冇事?
喂屌樓主你地唔好鬧交先

咁想問點解crowdstrike出事,有大把其他公司唔係用呢個edr solution都會死機先?

定係因為ms自己都用緊crowdstrike?
定關最近個azure outage事?#多少少?

利申真係做緊cybersecurity但好撚忙冇睇新聞
crowdstrike個update係for windows點解macos會有事?你係咪蠢到連基本邏輯都冇能力去理解到?
大把人答左你
「 code base 唔同,今次係Windows 版本crowdstrike出事,自然唔關Mac 事」

你根本都唔係議事論事
你講既Windows 缺點好多係legit

但重點係同今次事件無關呀
條友講嘢成浸廢老除
如果你大學讀電腦, 有種番去問你個教授, 佢都一定會話windows都有問題, 政府都出新聞話關注windows死機事件, 點解政府唔講crowdstrike事件?
基本邏輯都唔明, 你班友讀死書呀
XP衝擊波好似影響大啲
今次多數都係enterprises 受影響
不過睇到20年後倚賴電腦既野多左好多
無聽過有公司無用crowdstrike 又死喎

不過就聽過有某啲商用廠機預裝左crowdstrike
「停電 = 交流電有問題,大家應該轉用直流」

你講既野同上面既謬論一撚樣

我估你唔係做IT依行,如果係的話,抱住你咁樣主觀大於邏輯既思考方式真係死得人多
可以被軟件整死的OS就已經系大問題, 仲要冇方法bypass左佢, 仲唔系大bugs?
仲唔系windows問題?
其實整好味?
話, 你邊間U畢業呀小朋友?啲邏輯錯到咁?
你可以當 Kernel 係巨噬細胞

同 樹突狀細胞

負責全面監控同保護整個系統,並且有能力即時反應,指揮其他細胞應對威脅。

點解唔可以將防毒軟件放喺用戶層好似動畫入面嘅
白血球

同紅血球
。佢哋負責日常嘅工作,例如清除細菌同運送氧氣好容易畀其他病毒欺騙同埋隱藏同 殺死
咪講撚左,攞最高權限行既底層軟件有事
唔會有一個OS係免疫既

今次Windows 死,下次都可以係另一個OS死
所以Microsoft股價今日都冇因此爆炸
咁你交個權限被佢又唔可以收番個權限米你windows on 9, 有咁難明咩?
好似android最近唔被你cap圖米就系因為怕黑客取你online banking密碼
解決辦法係入safe mode 刪走個壞檔

問題係要人手埋去逐部機搞

仲要裝得crowdstrike 都係大公司
機數多一件事,仲隨時有啲機平時只會預remote,埋機搞會好麻煩
你當免疫風暴免疫系統過度反應,釋放大量細胞因導致身體自身受損。
Windows個控制台俾阿愁掂咗下
因為今次crowdstrike個patch無trigger到mac os啲bug囉
但咁未必因為mac os勁,有時純粹無trigger到
你自己都講bugs啦, 系米windows問題呀小可愛
你有root access自然可以突破照cap圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞