明明係crowdstrike出事 點解個個講到好似windows嘅問題咁

382 回覆
860 Like 107 Dislike
你真係冇腦到上限成件事crowdstrike搞出嚟
個個都IT 狗咩
開機個Windows 炒左就緊係問Microsoft 咩事啦
應該問點解用AWS用GCP無事
用Azure就會跟Crowdstrike?
d 人唔知就推晒責任俾microsoft
有啲料
就係要毒過所有電腦病毒先可以防到毒
應該係香港人多數冇腦
你出嚟返工未?

你做單project揀錯supplier 出咗事
作為project manager一啲責任都冇?賴曬個supplier就得?
呢啲防毒安全軟件一定係kernel level driver即係行ring 0先可以做到監控

入咗ring 0就等於linux嘅root權限 咁個app 炒咗個系統死埋好正常啫
你知唔知自己講緊乜鳩
咁你屌鳩你公司個IT 關Microsoft撚事
我都唔係IT狗
但你個比喻應該錯
你俾咗最高權限個第三方程式
正如你Andriod root機裝咗個毒app
然後部機死咗會唔會係Android問題?
因為你講crowdstrike, 99%人淨係識Counter Strike
要郁到成個系統炒左
多數郁(改/刪)左window D file
你只係讀唔會炒
所以唔明佢因咩事要改D file
你話有毒, 應該prompt出來問問user刪唔刪先
從來都冇事 只係crowdstrike出事 假新聞亂咁報
想問下點解得win機有事
Mac反而冇
你真係番工未?
crowdstrike呢類market leader出事根本唔可能避
理論上做TPRA個陣佢會係最低risk既選擇
你話我揀左啲冷門野就話有得講啫
都揀左個最大路你仲想點
有日onedrive出事你賴我用mircosoft?
佢push段code淨係win版寫錯囉
可能根本就冇update其他版本tim
你以為係microsoft幫啲公司揀用crowdstrike?
我淨係想知間嘢要賠幾多?
死物死lor…. 轉個頭佢就自己起返隻VM / container 㗎啦…..
好少人識cs
根本得D it人先識
不過宜家全球都識
唔係 佢用kernel mode行嘅佢crash左就成個系統bsod
樓主講咁多廢話,
當正全世界都讀IT咩,
鬼知乜strike咩
依家見到就係用Microsoft出事
矛頭一定沖佢
ms自己啲程式都瘋狂污染kernel
onedrive就係好例子
裝完刪唔走
污染咗個kernel, uninstall都冇用
而家隻teams就好dd, 因為teams係webview2, 有webview2 隔一隔
呢啲叫fact check唔係IT新聞講咩你就信咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞