明明係crowdstrike出事 點解個個講到好似windows嘅問題咁

382 回覆
860 Like 107 Dislike
雖然我公司都係desktop 用Mac , server 用Linux . 但真係冇必要盲吹Linux 踩Microsoft
因為啲柒頭傳媒唔識又左抄右抄
CrowdStrike 早前曾搞死 Linux
只是沒有這次 Windows 事件嚴重而已
https://www.hkepc.com/22621
cyberark咪叫左你唔好係隻vault server裝防毒囉
自己懶醒唔跟廠商installation guide可以怪邊個
直屌prod (客嘅prod)
啱呀!二判拖糧大判唔洗負責咩
咁即係Linux底嘅MacOS都有機會中
到底佢大獲啲定遠洋船入錯油大獲啲?
公司電腦仲係入唔到windows
星期一要出差返唔到公司搵it部搞
有冇巴打可以教下可以點做
你同我買樓
我送埋食蕉比你 (Windows Defender)
你係唔要,係都要自己比錢請個食蕉返黎
仲要比哂所有權限佢
依家個食蕉發神經喺度放火
你就怪我起幢樓著火?
屌你都on9. 你上網裝左個病毒boot唔著機又關Microsoft 事?
一律用戶問題啦
自己入唔到safe mode 就無得搞
冇bitlock/ recovery key 入唔到
死廢老字都唔識隻系你老母
個呀叔都錯唔曬
我唔係好識EDR
但聽落而家EDR 基本上係騎劫windows kernel 運作 其實都唔係好理想
有冇可能俾windows core driver 行先
再sip 多個layer 俾edr 運作
個.sys檔案全零出事, 睇黎係pack update file過程出事, 唔關寫driver個programmer事

https://youtu.be/pCxvyIx922A?t=162
理論上依種程度既錯,QA 應該一試就試到?
正常應該試到, 因為今次個bug係100%命中率
明明係軟件開發商唔肯整linux版,但個個講到好似linux嘅問題咁
可能一restart部機就

呢類型軟件本身就係要ring0 privilege
無既話=垃圾,抌錢落海
取消出差
Ring0 driver 本身就係寧願攬炒都唔好比個faulty system 撻着
呢個by design 黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞