明明係crowdstrike出事 點解個個講到好似windows嘅問題咁

382 回覆
860 Like 107 Dislike
CrowdStrike早幾個月有搞死過Linux
只係少人用冇新聞報
仲要係Linux 當kernel bug 去就佢

學上面啲傻閪咁講,就真係 “OS有bug 喇”
macOS一定唔會
而家講緊你個EDR可以炒kernel呀,你個kernel廢架?唔識bypass faulty EDR?
50 million炸吓嘛…
5千萬都多喇
點會幾十億…痴線咩…
一間餐廳食材出現在問題導致食物出事,可唔可以話唔關我事係供應商問題?
MS有公開代碼比你平常人﹖
早兩個月crowdstrike 先炒死Linux 個kernel

仲要Linux 話係kernel bug 去改code 去就佢
唔係囉
果啲三星機整啲特定wallpaper死機都有新聞報喇
平民用又係咪「商業」﹖
同你睇法唔同就係弱智…
我意思係科技界要反思,成個基建同安全部署如何取合適平衡點,偏重一邊好易有反效果。
今次單意外影響大在就係有backup/restore point都無用,佢軟件卡死左更新同恢復程序,就算執行Recovery都只係行到一半藍畫面重新黎過,只能由技術人員埋機修改軟件程序跳過本次更新檔案,而且要埋位一部部機做,Window都登入唔到,想Remote想Mass Production都唔得,假期依兩三日IT部門同事有排OT。
即係你覺得只要係嗰個範疇嘅低級嘢,
就唔關嗰個範疇嘅人事?
你都幾識卸
應該唔係咁形容喎

依家係普通防毒就你樓下請個保安
crowdstrike就係你請個保鑣入屋
ms就係賣層樓俾你果個發展商

點知你請果個保鑣依家收到指令要拆你屋+焊死度門唔俾你入黎
你會去話發展商點解唔阻止你請呢個保鑣
一定係示威者出事,政權根本冇問題
係GRC vs IT as Service,主要問題係因為Business唔重視IT,覺得比錢買Solution/服務/外判後一勞永逸,但根本原因係無Tech. Stack方向同計劃,無Architecture可言,講句難聽D以今次意外為例,就算Production有事都應該仲有DR/BCP計劃,就算耐極客戶同生意服務半日應該乜都恢哂,但事實就係一係企係度。
講得啱
世界貿易中心有問題
唔關阿爾蓋達組織事
其實爆獲唔係問題, 最柒係冇簡單解決方法
要入安全模式再改system32入面file, 呢D唔係正路做法, 有咩事邊個負責
正常公司IT狗唔會出手, 要等公司高層背書先肯去fix
如果保華起樓有問題你會屌sub仔定屌保華?
微軟一蚊都無俾過crowdstrike 喎
見到有work around,你老細都會叫你整住先架啦,最緊要d野用得返先
中共認知作戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞