UO 香港快運 HK Express 弱撚智

756 回覆
1808 Like 128 Dislike
機票改制搞鳩Hand carry/ 葡撻/盲人事件呢D唔特別講
齋講個人經歷
最近搭左轉UO, 一來一回已經勁多柒事
利申機票好耐之前, 改票制前買落, 諗住短途機搭下廉航冇所謂

1. Online Check-in 唔加錢揀位, 機位會"Random"咁派俾你
同女朋友2個去, Online check-in一開就搞, 當時仲有大把吉位, 以為唔主動揀位最多俾佢扔去最尾/ 廁所位/走廊位
點知佢一下assign 咗係同一行,分2邊既中間位, 而本身成行都係吉嘅
啫係咁 □□□ □□□ --> □■□ □■□
而因為揀位係check-in最尾個step, 你知道俾佢assign左呢d位之後係冇得自己online加錢揀返其他位
搵CS問, 佢就答"係咁架, 會random派位架, 你可以而家透過CS揀返你鍾意既位, 但要加嘅錢係會貴過你check-in個陣加"
所以最尾都算鳩數, 分開坐咪分開坐
最尾上到機, 發現坐側面個幾條友本身都係一group人 □■□ □
而佢地都係check-in個陣明明見到仲有勁多位但又俾人randomly咁派
咁你就知佢個所謂"random"其實係咩操作啦

2. Boarding 收鳩人食物
上機排前面條友拎住袋包裝好晒既外賣, 應該係禁區買都算大袋
職員直接話唔可以帶上機,成袋收左, 條友白白冇左幾百蚊
當時葡撻事件未發生, 個個都以為咁係正常規矩
但原來根本從來冇"唔俾帶食物"呢條rule, 只不過唔可以機上面食
而班機本身都短途, 我覺得如果前線講清楚, 個乘客大可以帶去目的地先食
最尾袋野食又唔知有冇俾人分左啦

3.職員態度惡劣
回程boarding, 有個男職員把聲特別大聲, 係大聲到會嚇到小朋友喊, 大人要掩住耳仔個種
安排人排隊人陣係條隊隔離勁大聲叫, 好啦我當你本身聲大, 或者驚遠D既人聽唔到
咁啱排前面有個後生仔唔知點解拎住把長遮又過到安檢, 把遮又冇任何地勤approval既tag
個男職員捉住左個男仔大大聲話唔可以拎, 過程態度強硬又惡劣 完全唔覺有勸過個男仔就直接開佢波, 咁個男仔都有還口同唔算好合作, 但個男職員最尾仲出手搶把遮, 擾攘左勁耐 (個男職人大過男仔2個碼, 有一刻驚過個男仔會俾佢打到仆街)
事後覺得如果唔係個男職員態度咁差, 成件事應該好快解決到

成間公司大大小小前線後勤都搏緊屌
但恃住自己係香港唯一廉航就串77
加上香港人又係冇骨氣 鬧完見到有平機票又搶 所以我信呢間野長做長有
我自己就真係唔會再搭UO
到下一次搶機票
香港人都係一樣會照搶
少你一個唔搶, 仲好
買得平機票你都當左自己係狗啦
不嬲香港人又要貪平
又要服務好
所以計我話,最好全部航空公司都收貴啲
反正收得平又要100分服務, 收得貴又要100分服務
搶飽佢
慳幾千連尊嚴都冇撚埋
搭第間囉
邊個叫你窮到淨係撘得起UO,條線佢獨家就話無得揀,可以揀嘅話點解要坐佢?
唔鐘意就搭第間啦
見到facebook group啲人屌完又搭 屌完又搭
當笑話睇
香港人既性格乜野航空公司態度都差啦國泰咪一樣閪
搭大灣區航空好過 服務好好多
比因航收購完就越做越閪
去M記買20蚊餐
都見過香港人屌佢薯條唔熱

所以香港人真係冇撚得救
有冇諗過廉航個business model 同正價航空係唔同
多你一個唔多
有冇咁撚多打手
廉航冇服務係預計之中接受到
但within服務範圍既事做得差 都可以spin到係班客窮自己攞嚟
有規矩又唔跟
當D客係狗咁撚
咁鍾意搭大灣區
建議你成個人移民返內地住
娶埋大陸妹做老婆呀嘛
服務咁好
你當搭巴士,識飛既巴士
會唔會好啲?
其實你點證明到d 人屌完又搭 ,你入公司系統check到佢有無屌完再買UO機票?

樓主都話唔再搭,你又唔信佢但又要笑人其實想點
d連登仔笑人窮所以搭uo
但而家uo加加埋埋d隱藏收費 根本就已經唔係平 總係有班賤種幫住uo 唔知做乜鳩
唔同還唔同
但佢真係愈做愈閪
以前都冇佢所謂既random揀位
又冇加錢hand carry

唔好再幫住d垃圾公司啦
班賤種覺得搭廉航要幫機長含
巴士佬都唔住限住你d行李過大就唔比你上車啦
搭過一次,的確係平. 只係感覺自己好卑微,由check in要自己攞gip擺入個架到俾地勤睇,到全程都好似要避呢樣個樣唔可以踩中啲規例,感覺好似俾錢偷渡咁,搭過一次就對廉航無好感,寧願俾貴啲搭傳統航空公司,待遇起碼似返個乘客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞