最離譜既雪藏牌自駕遊係點?

619 回覆
1592 Like 21 Dislike
我覺得可以揸但一定要有個揸開嘅人喺隔籬
同埋多過三條線嘅都唔好上
阿嬸個三十年雪藏牌去沖繩自駕,無穿無爛
雪藏牌無可否認揸車經驗同技術無老手咁好
但係自駕遊多數路段係高速或者郊區
路闊車少有較多時間做決定容錯率高
對經驗同技術要求無咁高
自駕遊雪藏牌同老手嘅分別冇老手想像中咁大
另外有個人係隔離坐副駕位幫手都有幫助
最難揸係大城市市中心
東京新宿大阪難波
大城市嘅行程我會搭返公共交通工具
仲有大燈同霧燈
東京市內難渣好多,入到涉谷己經多車到仆街

河口湖 箱根個啲渣落好舒服 even高速都唔難渣

樓主記得update大家有無炒到
啲人都冇揸過右軚
出左事無機會講
CLS啱啱二月去完富士山,就係東京出發來回,又長程高速啲人又開得快(係超速),雪藏牌小心高速尤其落山段俾人推到PK

大佬自己唔要命就係算啦,唔好去害人
highway先癲 幾條線又快
最少揸成個鐘 冇燈又冇得抖
係咪聽日留意新聞
定報定警先
人地既野關你撚事
買重保險!
一黎就東京打大佬,佢點上首都高
自己香港揸開車,東京揸過一次,路又窄,車又快,都有少少唔慣
等睇新聞
其實自駕遊有咩咁好玩,除咗話要帶住老人家車上車落,坐人車個幾個就梗係爽,揸嗰個技術又唔清楚。就算揸得好司機根本無得抖
然後租車又唔平,我寧願去到搭的士加公共交通工具
起碼安全又放心,唔洗驚hi花
佢朋友又敢坐佢車,成班on99。我係外國考到牌,揸左成年日日揸去過road trip 諗住下次去日本揸車玩都驚驚地 始終外國言語不通 標誌又有可能唔同
人地想去死唔通阻止人咩
技術差要就住就住咪唔好玩
想去邊就邊 自己決定時間唔駛趕個種自由唔係講笑
我10幾年前起,去日本已經必定係自駕。

嗰種方便,買完嘢擺喺車唔使成日拎住,方便到無倫!

見到靚風景鍾意停低又得。
講真香港考完牌好多野都無教唔識正常
去邊到自駕?
超速20公里係基本(喺高速)
利申 考完牌補過一次鐘就膽粗粗自駕
又係全車得自己有車牌
不過淨係敢喺鄉下地方揸,連高速都冇上
(雖然鄉下地方都唔一定路闊少車)
起碼速度慢啲,容錯率高啲

當時決定揸之前問過自己呢啲問題:

有冇信心喺冇人提水既前提下安全駕駛?
如果信心不足唔該直接收皮
連自己都信唔過,點令其他人願意相信你?
揸車唔係畀下油咁簡單
頂硬上唔係一個好選擇

有冇認真了解過當地交通規則?
eg 行人優先權/紅燈右轉等等

識唔識睇導航?
唔識既話同車有冇人可以幫到你?
對新手黎講,有人幫手認路可以差好遠

如果行錯路點處理?

假如同行既人喺你揸車期間意見多多,
或者因為交通問題令行程失左預算而埋怨,
會唔會好易嬲?又或者頂唔頂得住呢啲壓力?
情緒穩定對安全駕駛都好重要

叫佢揸之前反覆問下自己以上嗰堆問題
是旦一樣應付唔到既話
都係唔好累人累己
日本黎講
有d景點巴士得好少班次到/好早尾班車
等車又係時間 落車個站同目的地可能又要行一輪先到

有架車隨時起行 點到點真係方便好多
相同時間之下去到多d景點同可以去遠d
踩盡右邊,好快到終點
好撚癲,但人哋快得嚟好少撞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞