最離譜既雪藏牌自駕遊係點?

619 回覆
1592 Like 21 Dislike
咁你渣仔姐
新牌時反而覺得高速仲易,路直又闊又冇路人,怕快咪靠左慢慢行。
我係河內坐grab, 個司機夠膽死一邊同人facetime, 一邊揸車慢到嘔, 係真係暈車浪個種想嘔
通常叫你唔好超果啲都係冇車牌
係日本坐過雪藏牌車
差d 死
即時換老司機上陣
我都諗住甩p去沖繩
所以日本仔玩k car 但新手經驗唔夠好易出事
但下面堆傻鳩回覆唔係針對樓主個case only
隧道都好長下 架架貨車都行緊180 你真係覺得佢唔淆?
租細車好緊要, 河口湖渣d 路又窄,d大巴士直行都要騎住你條線。
好睇心態,之前第一次日本渣都唔敢超速啦, 最緊要安全。
市內咪慢囉,高速就快,你班傻尻連登都無自駕過架啦
喺香港冇揸過一年車我都唔建議自駕遊
巴打諗嘢好周全
叫佢唔好好似之前個連登仔咁啦
買保要買足唔好貪平果小小
個人經驗:

之前返工有個日本人提我 所有嘢一定要以人為先
例如轉左行人路綠燈 一定要讓人行先 但你預早啲日本人係行得好慢都要等佢哋
轉右 你嘅優先權係最後 所有逆線嘅車你都要等佢過晒先可以轉

高速公路 個人覺得冇咩特別 但係啲彎路我覺得都多 唯有小心啲一開始揸慢少少

泊車過夜 記得睇最大料金 有啲500円可以泊過夜 如果唔係分分鐘幾千円泊一晚 仲有盡量唔好去啲好細嘅停車場 費事Hi花人哋架車

一開始揸就唔好貪心 揸慢少少日本人都好禮讓 唔會催你同呠你 熟咗老咪先揸快啲

仲有搵個friend喺附近睇住佢個導航 提佢幾時轉右轉左
未來喳,到時鞠躬完行埋一二邊玩電話得啦
考完牌只係搵人借車操過2次就去日本自駕(東京去北海道加落雪)
真心幾驚 一黎第一次自己接觸車 二黎完全唔熟路 成日要睇導航
去到北海道又係咁落雪 高速有人清雪都還好
國道冇人清雪加落雪地下全白真心難睇路
好彩全程冇咩車 最後都安全
真心唔建議雪藏牌自駕
佢咪就係講緊呢種無天份嘅人囉
其實慢慢揸都應該無問題
前題睇去邊
唔心急 唔超速 睇清楚先郁咁都死唔去既我諗

利申雪牌
香港無養車 自駕左兩次日本一次泰國

日本真係無得頂 明明主線都讓你
無鬆架車點郁定係鬆唔晒
上高速 行左線跟前車速就OK..
K CAR 都可以行到百三 因為渣過百都比K CAR 爬頭..
咁自私唔負責任既賤種香港係好 common
好似地盤啲廢老咁
做咗幾十年都冇事
梗係啦有事嗰班都唔會再出現到喺地盤
我都係去沖繩睇過一次
見到都$400-700一日租車
所以join咗local tour就算
沖繩黎講都幾啱自駕
市中心東京嗰啲搵位泊車都難似乎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞