最離譜既雪藏牌自駕遊係點?

619 回覆
1592 Like 21 Dislike
架車應該會chok下chok下?一唔俾油就停得好快

利伸:考完牌冇耐之後喺香港揸車試過。揸咗兩條街覺得有問題,停埋一邊先發現冇拉手掣
係小町通泊完車走個陣跟左google map行,入左人地屋企啲小道,架7人車sensor真係一路行一路咇,轉左幾次好彩出得返條大街,如果卡死中間真係可以收皮
你都算好彩,酒店停車場可以俾你練泊車

日本好多停車場啲位都好窄,因為多K car。試過有一間酒店啲位窄到泊完僅僅夠位開到少少門個人打橫攝出車,仲要條路都窄,個職員叫我尾入停車場倒車行5個車位再泊入個L位。唔係揸開一定泊唔到。啲位咁窄你都唔會敢喺嗰度練泊位
你叫做有sense 有啲新手唔知道轉嗰隻彎要扭幾多軚,又唔知幾時回軚

不過咁講,正常人考到車牌應該識轉彎嘅,係有機會攞線攞得唔準,內彎扭少咗飄咗出去,外彎太早扭夾咗落內彎條線
睇地區啦,東京大坂個d市區既就窄d, 不過當中既地下街停車場一定闊落,我既首選但會揾唔返架車
其他地方多數都闊落到點泊都得
日本啲租車老闆有d blacklist咗香港人
因為雪牌成日出事
其他國家冇呢d野
日本係右軚,美加過去真係小路出大路隨時入錯線。
揸車依啲講sense,你補得個幾個鐘係無撚用
揸車依啲講sense,你補得個幾個鐘係無撚用

雖然係講SENSE , 但補鐘可以攞個信心同埋手感
實戰時都唔駛咁慌
樓主個case, 事主似乎係去到日本車場先知自己唔識點泊多囉
其實除左係馬路揸, 另一個情況係當個雪牌入到車場, 叫你泊好架車都唔係好易
附近d車真係睇彩數~~
補鐘必補 L 泊
樓主個case, 事主似乎係去到日本車場先知自己唔識點泊多囉

放心, 一定泊唔掂...
沖繩,馬拉,泰國都揸過
台灣第一次左軚勁腦遲緩
未試過自駕游,但諗起係XG 入到去唔識路既地方已經好唔知點咁,到時路牌全部係日文/ 對我黎講無意思既地方名
成日開水撥

係呀
有D位路口便利店都有圖示
認真我係外國學車揸開左軚,依加真係一次都未試過揸右軚之前去台灣自駕遊都係左軚所以零適應問題,叫我揸返右軚我都唔知點揸
當年考完牌3年無揸過車,第一次就喺支那揸高速,車住4個人,喺佢地面前就扮曬無嘢,但心入面就驚到瀨屎,提前飲咗兩杯Expresso,兩罐紅牛,一口氣揸4個鐘高速,全程兩隻手係咁標汗
無墊底費架咩
當年係香港1 take pass , P牌雪藏一年第一次渣車就係用國際牌去日本自駕
果時如臨大敵咁事前去左補鐘、所以順利咁完成行程,陸陸續續自駕遊左十幾次,
後來去左日本生活,係日本外國人換牌考試比警察官考都係1 take pass

覺得渣車真係態度比技術更重要
最緊要就係有預判力同可以比其他道路使用者預判
你覺得佢會唔會知係自己架車傳出黎
一路揸車一路睇導航唔係新手可以咁快掌握到,重要喺外地,如果佢真係連轉彎都有問題嘅時候
你班傻西日本白實線cut得都唔知啦橫幅幾闊唔可以右折你又知唔知?路邊pull over要留返0.75m比行人又知唔知?
我考完6年 係頭個一年有揸過 之後就無揸 4月 5月 都去左日本自駕 輕輕鬆鬆

係泊車柒下柒下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞