最離譜既雪藏牌自駕遊係點?

619 回覆
1592 Like 21 Dislike
去到偏少少地方嘅高速我直頭當autobahn咁揸
可能過兩日就上新聞
有朋友係香港日日揸去到日本就即日撞左
快線個個都行180
咁攪嘢?
跟限速揸嘅話天光都未到
日本仔夠膽死高速限60 80
我同樓主細佬個case差唔多,疫情前考到牌之後香港一次都無揸過
岩岩第一次去日本北九州8日7夜自駕遊,租左6日車由福崗玩到熊本都無咩大問題
係出發前睇左幾條日本揸車YouTube就搞掂😂
我十幾年牌,真係冇喺香港揸過

全部都係去外國揸

其實啱啱開始揸慢D就ok,有咩唔對路打著死火燈睇清楚諗清禁再去,只要個人冷靜就ok
對香港人黎講,一定common
比N個借口話日本揸車易過香港,跟住雪牌9衝
先唔好諗係咪有車撞到你/你撞其他車,你泊個位都未得,點揸
自私無責任感,就係呢堆人。
得罪講句,火車去得到嘅地方你都未玩晒啦,自咩架遊呢?一下炒左累人累己,自己死冇所謂,同行死都冇所謂,累到比你撞死果D咋
d人成日以為外國得highway好易揸

其實天氣 突發情況 路面交通等等既因素 都係要靠經驗累積

同埋唔夠駕駛經驗既人 係連自己揸得安唔安全都未必判斷到
條友本身冇電單車牌, 喺邊度揸都死啦
上次我熊本上福崗,見識過D日本人開140好平常
最勁係啲人夠膽揸左肽 我揸左咁多年有時入路口都要諗下
我喺香港日日揸 去日本都唔敢揸啦
人生路不熟 又要顧條路 又要睇地圖 咁高難度
去旅行為放鬆 揸車載住幾條人命咁大壓力
不如搭下jr 去河口湖有富士迴遊 快過揸車
佢啲朋友係醫生律師佢唔跟住做?
人地無穿無爛翻黎
同自己有無事有乜關係
智障男人
去鄉下地方應該無咁危險,車少路闊,
但東京,大阪市區就咪撚制,D車唔會讓你
通常係揸得多睇得多車cam先識驚知有咩危險
日本高速個牌係for reference only
就算有警車都唔會捉你

市區就唔好超
東京去河口湖全高速唔難揸
最驚去山梨啲山路, 佢老味條路頭文字d咁轉灣, 又無信號, 到時真係飛落山
冇路面經驗又冇技術
又冇當地交通規則意識
戇鳩仔早日投胎唔使提
早幾年興Working holiday一大堆傻仔都係趕住考車牌CUP個國際牌印, 但係成世人唔好話揸, 的士都少坐司機隔離, 之後去澳洲就撞到嘭嘭聲, 一係就倒車都比錯油
上次自己獨遊雪藏牌去京都租3日車
上車之前都未識驚
個職員介紹完走左就開始淆底
不過無計都開始左
頂多慢慢黎唔好揸咁快
第一日完全搞唔掂
尤其係泊車
泊L位下下都要頭入
要專登夜晚返酒店停車場練半個鐘尾入L位
到第二第三日手車定左

最後還車無hi花無撞無事發生
除左係技巧之外
主要係冇路面經驗
例如唔睇行人 小路出大路 唔望鏡
呢啲一個mistake就出事
我每日揸來回接近100km返工
由p牌第一日到依家揸咗三年
邊睇導航邊揸香港完全無難度

半年前就係揸呢段路自駕遊
上咗高速簡直係easy mode
但係由市區出去/返入市區完全係兩回事

你條女細佬揸車雪藏牌都算
我當你慢慢揸無撞車
佢有無諗過泊車點泊
點解你會借
一律都話保險冇包 不記名司機
揸100km都ok
上highway先係最大問題
第一次上highway冇個識揸車嘅係隔離應該會震晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞