活俠傳6月14發售(4)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
https://moptt.tw/p/C_Chat.M.1719239124.A.6CE
被封印既笙活雙俠
依家好似只可以靠修改器改好感先出到
可能留返黎出DLC
活俠傳 - 千面魔人
活俠傳 - 宋皇之亂
繼承加好感有冇得?
應該得
但太多條件靠估
其實鳥熊對主線嘅定義真係好奇怪
瑞杏線 都話要睇賣唔賣得先出
即係佢哋覺得瑞杏 唔係主線嚟
掌門唔俾趙活入室:

一黎掌門守信,二黎上面巴打有講,四位大師兄座鎮,掌門諗住趙活唔學武,但幫大師兄管理門派,做大師兄秘書咁,到時就無人會蝦佢

三黎日後如果唐門出事,趙活唔識武功,自然會離開唐門,咁就可以保趙活條命

True end路線(劇透):

大師兄同二師兄對抗西夏,搵出潛伏各門派ge西夏奸細,想消滅極樂教同千燈樓,所以先有殺初代千面個段劇情

可以睇呢個post,分析局勢幾準確,包括瑞杏同結局先有提ge蒙古
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=73317&snA=1073

另外,我覺得現家主線有3個奇怪位(我係個post都有寫回覆)

1)申屠龍最後說不介入武林之爭就不了了之,理由很奇怪,而且大師兄沒有報一戰之仇也非常不符合劇情

2)趙活沒有繼續當武林盟主,或者劇情有意空白趙活打敗瑞笙後的劇情

3)丹藥完全沒效果,明明可以寫掌門吃丹藥沒事,但元氣大傷,武功盡失,基本不影響劇情

因為咁,我覺得瑞杏線先係真正結局,而瑞杏線ge觸發位係西武林大戰完瑞笙,又唔殺瑞笙之後,瑞格作為幕後黑手,會出現接近趙活。呢個時候先係遊戲真正開始

補充多一點,現家真結局我覺得趙活未威到可以嚇到四國,所以我覺得真結局會講趙活打倒西夏奸計

剩係瑞杏都有排講
現實瑞杏利用瑞笙令武林大亂滅唐門
夢境瑞杏就趙君最重要 為左令趙君唔好喊直接復活大師兄
2個目的完全有衝突
但現實瑞杏係錦香宮又叫趙活做趙君
把劍可以畀你升做目前最勁嘅劍
加埋瑞杏果句等趙君你來原諒,肯肯定呢兩條友前幾世有路,唔知因乜解究先變廢/自己申請廢,瑞杏欠佢
唔通前世佢又係瑞家神仙
一係就解話佢樣樣得本入門內功練下,只得皮毛所以未至有生命危險
所以南宮深都話佢內力好似好亂,送本心法俾佢調節下

一係就話佢根本暗底係天命之子(醜)
加上佢自己都講過最大賣點係唔死得,日日俾日毒打都未死叫得阿活你估流架?
Ok
我唔用劍唔怪之得
睇到最新有人將瑞笙好感改到最高先出到黎
剩靠繼續唔得
https://moptt.tw/p/C_Chat.M.1719248539.A.6A2
生活雙俠
似本身個條主線未開
兩個可能

1. 鳥熊唔識整game諗好晒係故仔係好好,但完全冇將個故仔同隻驚調和晒埋啲時間去整依啲正常遊戲方式觸發唔到嘅內容用依啲時間去做好條主線,充實返啲主要人物故事,再唔係寫好啲女都大把人收貨

2. 發行商逼鳥熊起貨,就咁睇同瑞笙開始有互動嘅都要喺第二年先有,最大可能係留家出走前後同留學飛天門修仙路線。因為就咁睇個方向係每條路線都有1+1個新人物去畀玩家刷好感度(留家路線=??+狂犬;留學路線=三姝+小梅)。若果留家線係嘅??係上官的話,其實依家應該有相關劇情,但目前唔見有,所以合理推斷係完全冇相關劇情嘅瑞笙;而留學路線四派惟獨是飛天門做唔到1+1,所以合理推斷係瑞笙。

可能兩者都有,不過我覺得1嘅影響大啲初版留學瑞笙佢以為自己已經set到不可戰勝,但完全忽略咗金鐘罩
深哥好感度高勁好人
武功丹藥全部比阿活
西武林線如果打算滅門深高仲會救埋阿活同佢心上人走
其實趙活仲有一點好奇怪,佢內功點樣練都唔會走火入魔,其他人練多個內功都驚出事
一係就解話佢樣樣得本入門內功練下,只得皮毛所以未至有生命危險
所以南宮深都話佢內力好似好亂,送本心法俾佢調節下

一係就話佢根本暗底係天命之子(醜)
加上佢自己都講過最大賣點係唔死得,日日俾日毒打都未死叫得阿活你估流架?
深哥好感度高勁好人
武功丹藥全部比阿活
西武林線如果打輸滅門深哥仲會救埋阿活同佢心上人走
留學線有得去其他門派
有人拆包到青城派有得留學
想問下而家係咪又值得買
見評價低但係大家仲玩緊二週目
諗緊買九日定呢隻先
值得
如果咁多內容要整 比多一年鳥熊都整唔哂
深哥好感度高會帶你出去飲酒包埋嫖
好過個仆街淺好多
按拆包 魏菊線應該寫左8成但冇放上黎
上官螢5成左右
小梅拆包左無數條be
狂犬得勁少 但同師父線有關
葉妹妹線開後宮既係葉妹妹
小師妹 主角佢全都要
唔走小師妹師又唔想小師妹嫁出去要靠佢
瑞杏線冇消息
2師兄 掌門後續都係冇
鳩估完全冇個d係魔教線 未整所以冇
崆峒線主角可以做到掌門人
鳥熊一定寫左個故仔主線同true end先,而其他女主角ge感情線明顯有大綱,但無寫詳細

所以現家折包一定係共同線同true end線主要劇情,但因為鎖true end加唔想俾人解包,所以特別抽走
瑞杏
線同true end有關ge

發行商有俾壓力鳥熊出,本身延期過啦,所以搞到個故仔完成度只有一半
提示係把聲年青
我覺得瑞杏唔係神仙,只係料事如神,算得好盡,變左接近預知ge軍師,姐係好似諸葛亮個種咁

暫時飛天門修仙都係9up,加上有歷史背景,就知呢套唔係仙俠

等你來原諒=瑞杏呃左趙活(我估就係隱藏自己係指示瑞笙ge幕後黑手,為左天下太平出賣大宋)

瑞杏點解有記憶,識趙活,而趙活唔識,有兩個可能

一係瑞杏係輪回轉生,回到過去,正如屠申龍識奪魂轉世一樣,而瑞杏就係回到過去,所以解釋到佢點解知道大宋未來戰事連連,而叛國想加速蒙古入侵

另一個可能就係呢條係瑞杏線中趙活ge夢境。趙活被困係夢境,而瑞杏其實代表趙活現實ge記憶,所以瑞杏先會俾到力量趙活改天換命,改寫故事,令趙活最終回到瑞杏線,記番起自己係夢境而清醒

我覺得唔係仙俠,所以輪回唔係太夾。加上,正式版玩demo線會當一場夢重新玩過,選心上人又係發夢,懦夫救星中大師兄死左,但內心對話講明趙活有心魔。種種暗示下話左俾大家聽,呢個遊戲係夢境世界

我認為遊戲係趙活ge夢境,而未來瑞杏代表趙活現實ge記憶,所以未來瑞杏(有現實記憶ge趙活)知道哂所有野,同時俾到力量夢中趙活改變故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞