一人一個香港人成日讀錯既英文

1001 回覆
669 Like 63 Dislike
呢樣野我哋上面已經討論到好深入
你可以自己爬下文
sor我想講前面個幾頁 點緊嗰陣唔知已經39頁
佢哋發唔到 th 音
好似 one two si-li (屎李)
呢度變左linguistics教學, 教埋suffix prefix, 同埋stress
咪ON9 啦, Klook香港官方廣告/PR 都係叫自己做 K-look
其實你真係好柒

成份paper講晒啲stress有咩分類 你就捉住人字虱話呢啲唔係rules 係tendency

你咁講 大部分語言嘅grammar,讀音,vocab都冇rules 因為都係前人口頭交流 約定俗成 慢慢演變到今時今日

上面自己拗緊stress冇rules 講到noun-verb stress好似係隨機爆出嚟 咁啱係咁 其實都係冇路捉 而家就話原來係有”tendency”

你啱啱上完啲Logic course果然夠晒叻仔
Walksapp
教多你少少嘢算 或者你可以做多少少資料蒐集先再衝出嚟

noun-verb stress係講緊 「同一隻字 又可以係noun 又可以係verb」呢啲情況
而唔係講緊英文所有noun都係重音喺頭 verb就後面咁樣
Hong Kong China
成日讀咗 Hong Kong
Uber
https://youtu.be/5qv0mh4LoM4?si=qq4RRYCbfA4p2O9G

唔係一個random channel嚟
條友喺cambidge有qualication出嚟教外國人英文
有興趣都可以入去捉下人字虱 話呢啲唔係叫rules 係tendency呀
this initial stress in polysyllabic nouns is by no means universal, and there are numerous nouns like re' suit which have the same stress as the corresponding verb
首先paper係你cite嘅, 你答我咩叫by no means universal
其次, tendency叫咩rule姐, 你跟到先叫rule, 哦, 原來成日都有機會錯嘅, 要聽人點讀先讀岩, 啲exceptions多到例都例唔曬出嚟, 叫咩fact姐, 最多只係屬於descriptive, 只係經驗嘅總結, 而非prescriptive, 唔係一種規範
我好聲好氣同你理性討論, 你咩reasoning都冇比, 只係識話人柒
屌你啦 grammar都有exception 係咪grammar又係冇rule?

一直都講緊有exception 你就係咁捉人字虱 唔係100%就唔叫rule 小學雞嗌交?

我真係冇氣同on9仔拗 你繼續企硬自己睇法啦下
Manchester
唔洗捉字虱, 佢都話係有好多exceptions, 叫你多聽多學, 教得呢啲一定係嚴謹好多, for你參考下only
好多Kevin已經放棄左
exceptions列都列唔曬出嚟, 又話係rule?
英文係咁演變, 啲新字外借字每年係咁加, exceptions越嚟越多, 又加係條rule度, 點跟?
grammar先冇咁on9
I sink sree dollar sanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞