一人一個香港人成日讀錯既英文

1001 回覆
669 Like 63 Dislike
可能有啲係講笑
但係都有啲英文好差嘅 會以為thank you = 多謝 所以想多謝你 就要加多個you
Society
honey
thread
係喎,漏咗諗個咁基本嘅例子
一路諗combat compact
compute vs computation
combine vs combination
commerce vs commercial
重以為on to something添

Btw comb勁奇怪,個co同m好似係分開
佢co嘅讀法同coma同cooperate一樣
你返大陸叫出外國?
home嗰個音

另外好多b尾嘅字都係唔發b音
Comb
Bomb
Thumb
Climb
呢啲常用字都係
其實新加坡都會咁
佢地所有尾音全部drop 曬
U have got an on9 brain wo
Not what ur name suggested wo
Thank you你
唔係讀錯 係成件事完全錯撚曬 雖然好似好有禮貌咁 但一聽到人咁講就知佢無咩讀過書
見過幾個都高級嘅同事 都係咁講 大學畢業
甚至有個係喺美國讀書同住咗幾年
是撚但啦
識讀咪得囉
schedule
haven讀做heaven
https://www.oed.com/dictionary/presentation_n?tl=true
其實native都已經2個讀音都接受左
Aim仲可以有咩其他讀音
又是撚但 又識讀就得
咁即係是撚但 定係要識讀?
係外國讀書都唔代表啲咩 親眼見到唔少同學係咁
尤其係去到外國都仲群埋啲香港人中國人台灣人玩
英文其實唔會有進步
識得人打what said
反正都係要學英文 點解唔盡力學好佢?
唔係一定要一百分native 但起碼都keep住向呢個目標努力 唔應該學得半桶水然後由佢
*sorry
我當然知 我係回應上面話知呢啲人冇咩讀過書

我呢個同事係喺美國讀到好專 scientific field 佢英文溝通完全冇問題 係返嚟香港同人講多謝就成日會講thank you你
呢個其實唔係英文,係瑞典文,因為佢真係瑞典公司
英文發音多數係I-kea (idea個i)
但瑞典文就同中文譯音似: 衣-ke-a (重音喺個"衣"音)
Charlotte
未聽過人讀logo 做local
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞