一人一個香港人成日讀錯既英文

1001 回覆
669 Like 63 Dislike
我同事Kevin自己都讀kelvin
糕 撈
你扮到好嬲

但明明成個小丑咁想引大家笑
原來李思捷係抄呢條片
咁讀咩音
encore
劉家傑英語一分鐘話佢連自己個名都讀錯 仲教錯好多人
唔一定錯, 因為美國都有個Birmingham, 但有H音, 說話既人可以指美國果個Birmingham。

(但如果指英國果個的確係錯, 但其實都唔算錯得太離譜, 加上英國地名太難搞, 唔只港人會讀錯, 怪不得)
應該係想講係輕聲 就咁kly就得
route
multimedia
comfortable
women
desert
dessert
realm
頭兩個可以點錯
Z=易sad
搞gap

gag
例如Basically 就讀成Basic.ly當無咗a
唔關verb定noun事,如樓上所講,係睇重音喺邊
重音放係邊, 你係事後先知, 係聽人讀完先知
假設係一個全新嘅字, 你冇辦法可以見字讀字, 就唔叫有rule
代表重音在前在後係隨機嘅, 係睇啲鬼佬習慣讀邊個多啲而定
所謂rule都係native約定俗成得出嚟嘅結果 麻煩在凡事有例外
好多noun重音係放頭 都有部分唔係 但係唔可以話係隨機

好似comparative同superlative, 所謂rule都話單音節普遍係-er同-est 兩音節或以上就普遍加more同most 不過都係有例外
stress unstress太多例外
noun重音係放頭 都有部分唔係 但係唔可以話係隨機
例外多到不能同意你呢個睇法
事實係有 唔係睇法嚟 你唔同意但係呢樣嘢都係存在
又例如英國、澳洲同加拿大都有地方叫Keswick
加拿大又係用咗「錯」嘅讀音
https://en.wikipedia.org/wiki/Keswick,_Cumbria
https://en.wikipedia.org/wiki/Keswick,_South_Australia
https://en.wikipedia.org/wiki/Keswick,_Ontario
Bitch beach
上面一路係講緊noun-verb嘅情況
你擺條link嘅問題係講緊一個任意一個字嘅stress點擺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞