一人一個香港人成日讀錯既英文

1001 回覆
669 Like 63 Dislike
buffet?
仲有hang機叫hand機 仆佢個街, hand係手對幼兒班都太簡單啦
問佢leg點讀, 再問佢lag又點讀
日本人講 「生橋」
仲想拗
讀U有冇學過少少logic?
Verbs∪Nouns⊆Vocabulary
仲解答唔到你? 人地解釋埋個原因都唔滿足?
咁你可以保持你嘅「睇法」嘅
ching你都幾癲下 嗰種自以為自己logic滿分 其實大fail
我再講清楚啲 上面條link條問題 即係好似你小學嗰陣問個鬼婆 點解Apple個重音係喺頭 點解canteen嘅重音就喺後
你叫人點答你? 咪唯有好似條link個phd咁講 冇咩rule 要死記囉

noun-verb stress明顯有個common嘅pattern 擺明係你死拗啦下話 仲要括住個「睇法」 睇法係你講㗎咋 我係話事實嚟
巴打你先癲
不如咁啦,既然我講到咁清楚你都接受唔到, 你cite啲paper嚟睇下, 教我點樣係知道個noun或者verb嘅pronunciation, 可以準確知道另一隻字嘅stress放邊, 你鳩up冇意思
其實真係求其google都搵到

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/00437956.1987.11435883

好似你咁講係random 冇pattern嘅話 應該成份paper都係廢話嚟
其實唔係冇rule呀

1. 雙音節嘅字,noun多數重音喺第一個syllable, verb多數第二個
2. -tion/-cian/-sion 字尾嘅,重音通常就喺前面個音節,例如 dicTAtion, muSIcian, exTENsion
3. -ly/-er 字尾嘅,重音通常會跟返原本個字,例如happy變happily, foreign變foreigner 個重音位置都唔會變

暫時諗到咁多,應該就唔止嘅,但一定有exceptions,如果你要100%嘅rule, 我諗任何語言都做唔到
1. 點解Apple重音放前,About重音就放後?有冇咩rule㗎?
2. 點解Record (n)重音放前,reCord (v)重音就放後?又有咩rule㗎?

如果你真係讀過logic,會分唔清兩者嘅分別?會就咁將Apple About同兩個record 4隻字 都概括為Vocab就話冇pattern?
this initial stress in polysyllabic nouns is by no means universal, and there are numerous nouns like re' suit which have the same stress as the corresponding verb
Still, any tendency for stress-differentiated pairs to increase is by no means certain. The lists of such putative pairs in the standard works mentioned above scarcely confirm such a tendency. Jespersen has a rather impressive list of word-pairs which differ in stress, but closer inspection suggests that the number is dwindling rather than growing.
你比呢篇野完全係打自己個嘴
人地都講得好客觀下,係用tendency呢個字,佢地當noun-verb呢一種係一pair一pair咁睇, 做咗大量研判係證明唔到stress-differentiated pairs有增加,而且仲係不停變少,而且個作者比嘅例子係好普通嘅字咩forcast dislike個啲, 你就當係universal rule
我咁講啦, 如果真係有rule跟, 就唔會咁易讀錯啦
就係因為好多時跟唔到個rule先有咁多笑話嘛
noun多數重音放前, 都唔代表verb個重音就係後面, 上面篇paper都講得好清楚, 係有大量嘅例外
所以我話語言嘅嘢總有exceptions, 如果你追求嘅係100%適用嘅先叫rule, 咁又真係冇rule 呀,唔單止重音放邊度冇rule, 動詞變化都冇,就算大部分past tense 係加 -ed都好,swim 係swam 唔係swimmed, speak 係spoke唔係speaked, 所以都係冇rule

其實我又唔覺得exceptions 多到令人冇辦法辨別到每個字嘅重音喺邊,當然我接受可能每個人觀感唔同
以前啲馬拉同學, 佢地讀three 做tree, one two tree.....
有個比較鐘意懶屎醒,仲要話自己嗰啲係英國口音定係佢地跟英國之類
咁有次講起呢個問題, 問佢three 同tree 都係tree, 你點分?
佢話唔同....
一個係treee....(長啲), 一個係tree
巴打你態度唔錯
不過少量先可以叫exceptions嘛, 以你個例子咪有個verb table咁樣比大家跟下囉
雙音節嘅字,noun多數重音喺第一個syllable
單單講呢樣都有排講, 真係隨隨便便都諗到stress放後面嘅noun
不過我係理解你地嘅睇法, 係上面死話係fact
美國好多人讀cue
見識多少少先串人
上面嘅例子 講真有唔少都係比較初級 理論上聽得多就可以唔會錯 好似accept咁 聽得多鬼佬點讀就會讀得啱 唔會繼續讀a-cept
真正難嘅應該係accent
所有ə輕聲嘅都讀錯 香港非常嚴重
香港口音就係咁嚟

香港人要學下人哋嘅T點發音
人哋嘅T音會弱化 但香港人永遠勁重T音

美加澳式:
atlanta係讀atlana (t直接消失嘅例子)
identify係讀idenify
correctly係讀correckly (另:o係輕聲)
beat it係讀近似 bee-lit (t變d or l嘅例子)

英式:
最出名例子就係bottle of water
bo'o o wo'er (美:ba-dle-ə-wa-dur 澳:bo-dle-ə-wo-da)
當然以上規則有部份英式都會用 但唔係全部體現方式都一樣 例:identify英式唔會直接n連i 而係會加個空氣音比佢 變成iden'ify)

不過英式真係難聽好多 我本身練開英音都放棄 轉用咗偏澳式嘅accent

講開 英文有好多輕聲 例如 of, 've, to, you 之類嘅一大堆 只要非重音必然輕聲化 英文仲有好多呢D規則 除非你玩BBC音/RP音 否則中小學一定唔會教 要自己探索
呢個係美式 都啱的 只係我中意英式多D
adult, insurance都係咁
咁其實合理 多數noun個stress都喺前面 久而久之就變到咁 都係要聽返多D先改善到
好接近wor
抵你比人負
va個a係輕聲ə
redeem咁簡單就唔講啦
點會冇rule
睇stress
英式好多(非重音)輕聲都係轉ə
就算you喺非stress都會變yə
當然唔係strict但大概可以攞到個規律

你個例子contract個stress係con所以冇得轉ə
但contraction個stress係tract所以要轉ə
點會冇rule
睇stress
好多(非重音)輕聲都係轉ə
就算you喺非stress都會變yə
當然唔係strict但大概可以攞到個規律

你個例子contract個stress係con所以冇得轉ə
但contraction個stress係tract所以要轉ə

typo ə嘅使用無論英美澳都係差唔多咁用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞