【雪峰攀登X單板滑雪】《巔峰造極者》(3)

329 回覆
210 Like 5 Dislike
New challengers!!!
Push
飲一半
值得一提嘅係老竇中五嗰陣打學界決賽打到心臟病發差啲死
係一個v14嘅人救返佢一命

我都建議睇返之前啲故
對上一次挑戰成功乃十四年前,挑戰者為日本國寶級滑雪者──龍泉天心。

Push
巴打 佢老豆個故叫咩名?
《我被寄宿到糖果女孩的家中》
基本上全程傻笑住咁睇但係好好唞
老竇嗰個叫《我被寄宿到糖果女孩的家中》,講愛情同打籃球,勁好睇

同一個世界觀可以睇埋《我比一個變態佬監視住》,呢個就唔係愛情故,刺激好多
但係好好
直接推晒成個七童軍系列啦
ie 《我係死神,專門審判自殺嘅人》(aka 離魂記前傳)
《小松奇妙物語》 (科幻故,有串連到唔同嘅世界觀)
《我被陽光照耀的日子》(愛情故)
同埋上述提到嗰兩本

睇完就可以去睇特工故
i.e 《背叛者》 & 《虔誠者》
(虔誠者冇出書,要網上睇)

上邊呢啲故或多或少都有關V14
特別係《背叛者》,關乎到主線

至於其他有關V14嘅書有:
《時空交錯的十四天》(穿越故)
《我相識多年的兄弟竟然是女人》(愛情故)
《十少年》(喪屍故)
《周瑜與周家庭的愛情故事》(註:呢本會提到V14嘅起源)

如果你有心嘅話可以追埋病港1、2(超長篇末日故)
但係預咗一追就要追好幾個月
建議買實體書/上連登追(而家都喺連登連載緊)
紙言會睇到好亂

墨巴仲有寫好多故㗎
好似酒店故咁,又係另一個世界觀
有興趣嘅話就自己去發掘下

最後想私心推薦一下《天生不對》
喺紙言上面有得睇
唔關V14事
純粹一個愛情小品故事
但真係好撚好睇
任雪糖世界第一!
好奇病港po有幾多人係有睇女童軍和特工

墨巴唔好忘記你應承過每個女童軍都有自己嘅故㗎
仲有傲小一弒神者
仲有殺手故續集

你到底有幾多數未找
最鐘意係殺手故,等左好多年
我反而係睇晒女童軍先開始追病港
同埋仲有離魂記未找啊
任雪糖俯瞰雪山下畫面,準備好後側身滑落。

首段路程無需要有過多刻滑,最重要讓雪板取得流暢性,有足夠的加速度才能得飛得更高,飛得夠高才能做出最酷炫的空中特技。

任雪糖刻意貼著小雪丘的邊緣衝上,做一個乾脆俐落的前翻轉,緊接鎖定地上腫起的雪包,騰空時候再做後翻轉,著地後雪板以極人速度邁向懸崖位置,做出高橋瑛子最經典的特技動作──Japan。

因為這抓板姿勢會使身體向一側延展,形成優雅的弧度,所以身形曼妙的高橋瑛子是當中的佼佼者。

在陽光的映照下,任雪糖彷彿被打上一層金色的薄光。

一般來說,世界野雪巡迴賽少做少錯。

一旦做出失敗的特技,將會面臨嚴重的扣分,前面有多精彩絕倫也白費。

而任雪糖單憑剛剛的特技,其實已經做夠打入第三輪賽事,但為了之後不會跟Bjorn hart分數差距太大,他仍決定做出更多高難度特技。

這次他跳起騰空後,前手抓住雪板前端,做出一個Nose Grab特技,緊接前手立即移動至雪板前半邊緣,於半空中接駁一個Tuck Knee Grab特技,保持著緊湊,並在著地前一秒調整落地。

頃刻間,直播頻道上的聊天室,來自各國的網絡觀眾打出讚嘆的詞句。

同樣觀看著直播的高橋瑛子,也默默泛起了微笑。

第二輪比賽任雪糖以高水準的表現完結,等到主辦方公佈賽果,一如任雪糖自己所料,成功晉身下一輪,而且成績位列前五位。

FWT比賽的第三站,隨即公開──羅莎庫塔。

它位於俄羅斯索契的高加索山脈,特點是周圍環繞多座高山,特別是大大小小的山谷和峽谷,與前兩次比賽不同,天然地形上的岩石量大增,代表危險性提高。

到第三站場地仍能否高速滑行,是一個疑問。
Thank you
好詳細

十少年我有追過 好好睇
遲下又再回味下先
今次,只有兩星期準備。

任雪糖得盡快訂好機票,就飛往俄羅斯作準備。

這是任雪糖頭一次來到俄羅斯,因為他比較喜歡民主國家。

抵達羅莎庫塔滑雪渡假村後,他喝了羅宋湯和俄國餃子,就馬不停蹄地進行訓練。

訓練是運動員的不二法則,唯一的捷徑。

當你早上忙碌著上班事務時,他們天未光就在訓練。

當你中午想著吃什麼時,他們比你吃得更清淡。

當你晚上要睡覺時,他們比你睡得更早。

自律,每個人都懂得說。

甚至每個想要減肥的人,都會覺得自律很容易。

對,自律真的很容……

假如是以星期計的話。

但如果以年計,那就是難得要命的事。

因為自律行為等同自虐,大腦機制會拼命地反抗。

到來俄羅斯第五天的休息日中,任雪糖依舊到了滑雪場打發時間。選手間交流是常有發生的事,像任雪糖這麼木訥和慢熱,其實非常虧。

Bjorn hart主動打招呼:「Good morning!」(早上好!)

任雪糖回應:「Morning.」(早安。)

「Is today a rest day?」(今天休息日嗎?)

任雪糖記得Bjorn hart常常山上冥想:「Yes, have you connected with the mountain peaks?」(嗯,你跟山峰產生了連結沒有?)
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞