喺日本租車撞咗車,求走數教學!急!

1001 回覆
21 Like 552 Dislike

買完保險,還車嗰陣唔使check 車
旅遊保險包得幾千蚊
又有傻閪
我係曼谷租過budget 揸9日,又冇驗屍咁check, 還車個陣條泰佬職員係咁意睇下就搞掂左
前車CALIM後車車主(租車公司), 租車公司CLAIM後車司機
除左香港,成個日本應最易係沖繩
全日本最難應該係四國,D國道單線雙程,仲要隔離就直插山底/森林
勁多髮夾灣
揸部yaris就易揸,揸部7人車有對頭車都唔知點搵位讓
其實無買保險, 35k hkd 搞得掂件事
我覺得已經係執番身彩
無討論落去 ge 必要
四國難咩?我覺得車少人少啲喎,無咁難
成個日本揸家庭車都唔難,你要辟住入彎,度度都難

*香港揸開車
只要無人有事

基本上都唔使理
市區 高速唔難
去到國道439個d真係揸到想死,你當要揸幾粒鐘大帽山
日本人都叫日本3大酷道
之前係個度遇到部大形露營車,一部車已經霸左大半條路,好彩我車細,退左200米有個位大小小先讓到,如果我都係大車都唔知點搞
係咪買左保險我total loss左人地架車都係賠同一個價?
第二間租車公司冇我record又可以咁玩?我理解如果出事係租車公司果架車既保費會加左,Total loss我就唔知會唔會影響公司

我租過2次淨係比錢係佢個網買左保險,佢冇太多選擇,你揀買就得,咁我2次都安全還車,呢方面應該算新手

LM學野
睇返對話間公司話佢全責保險唔包
日本有d咁既野? 係既話樓主買全保都無用
四國好易

東京最難
其實香港揸過車,去外地揸都唔係咁難,小心d,慢慢揸就好
東京除左多車塞車唔覺有乜咁難
同香港差唔多
沖繩真係好易渣(唔計平日國際通放工時間)
間間條款都唔同
樓主九成香港雪藏牌
全保通常幾錢?
真係勁多雪櫃牌去日本操車
喺靜岡馬牧場聽到有一行十人嘅香港家庭
其中一個男仔同另一個男仔講:「應間我坐你隔離,教你泊位教到識為止!」
我聽到
事實係好多香港都未揸過車,甩咗P 就整國際牌,
去其他地方揸到閪咁既人
旅遊保幾千正常夠包自負額
Noc正常有上限都係千幾二千蚊港紙
你諗吓畀幾百蚊車保 只係保二千蚊抵唔抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞