喺日本租車撞咗車,求走數教學!急!

1001 回覆
21 Like 552 Dislike
原po

喺日本撞咗車,追尾全責!
但係我沒買全保!
而家租車公司咁樣講’架車整返貴過原價賠償,建議我原價賠償,整返都嘥氣’
原價賠償係700,000円
但係情況冇佢講到咁嚴重!冷凝管,風扇,發動機蓋,前保險槓,葉子板,燈的卡扣也斷了,所以燈也需要換,前防撞梁整形!
我同佢講返維修費真係要咁貴咩,可唔可以報一報手工費同配件價格嚟睇睇!
佢即刻同返我講貴唔係維修費到,係NOC每日要賠償佢5000円,整返好架車大約都要一個月以上,再加埋維修費用,所以原價賠償係抵啲!
各位師兄想問吓我有冇俾人呃?係咪肉隨砧板上任佢講?
求救!
小弟已經知錯,會改善駕駛態度同技術。

繼續圍插
NOC幾時變左每日計?唔係不嬲一筆過 架車行到就2萬 行唔到就5萬咁咩?
前面架車又點計?
我建議樓主都係唔好再拗
開到2
我覺得除咗買唔買足全保嘅問題 唔

好租啲不知名公司都好緊要

搞到咁煩
上個post傾到係樓主有啲反cup

有機會係租車公司收多過保險賠錢上限
沖繩都可以渣到咁,真心勁
屌佢冇買全保冇咩意思,反而想認真問吓,佢就算唔係買全保都應該有最大支付額 150000?咁點解要佢陪700,000係合理?
利申之前每次自駕最後都買咗全保
google 都google 唔到間租車公司...
留句繼續圍插就可以博人地唔洗屌你
屌你老母連登呢排係咪就放暑假
特撚別多弱智仔出現

其實non-operation charge一定有得claim同上限,唔係做咩要追加NOC建議點都叫佢breakdown條數,再email問相關保險公司,BTW我就咁睇要整既野大概係日本你都預500k左右,不過幾日搞得掂啦
改咗名
認真,你揾吓佢幫手 ,我覺得你似畀人呃。

有結果可否分享返畀大家知道?

https://youtu.be/5MgJwLebeLg?si=7eYu6libiEttxXdi
佢哋移民咗去沖繩開租車公司,連仔唔好鬧我住,真心想幫post主
幫襯枝竹人開嘅公司真係自投羅網
話晒都係自己人,又溝通到,梗係唔熟唔食啦
事主上PO係咪話會走數唔再返日本
溝通到>唔熟唔食
溝通唔到>恰你語言不通

做香港人真係慘
語言不通都可以詐傻扮懵耍佢
雖然樓主係戇鳩
但條支那人擺明係玩嘢
根本就係間野見事主on99乜都唔識又唔睇就水鳩佢70萬yen埋單
上個post認真幫佢睇個幾份野既巴打真係好人唔係一味屌鳩事主

不過都係個句沖繩都撞希望事主唔好再渣車
支那人恰港仔咁衰
話返佢中國人不欺負中國人
有Toyota Nissan 唔租走去租蚑
去旅行就咪撚慳
要慳就咪撚去
好怕經第三方公司租車,無得比你揀買咩保險

去到拎車時候自己可能唔記得問同職員未必提你未買全保洗唔洗買返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞