喺日本租車撞咗車,求走數教學!急!

1001 回覆
21 Like 552 Dislike
認同
有旅遊保險分分鐘可以claim返10萬
甚至拖車費
呢兩日都有追post
由一開始樓主頂到被眾人圍屌 謙虛咁比人屌
再慢慢轉風向懷疑比黑店老屈
再一大班人比實際建議點解決件事
去到最尾樓主叻仔報警成功擊退黑店
好似望住個細路仔長大咁
真心好有愛
過來人係日本炒過次車都賠過錢,見樓主要賠700,000,又真係講唔過。

正常日本租車點都有包普通碰撞保險,冇買全保嘅話就會收NOC,即係整車期間租唔到出去嘅費用,只係賠NOC嘅話根本無需要咁多,全部大公司都講緊一口價,主要計架車行唔行到返去還車,如果行到就收平啲/行唔到就貴啲,咁樣去界定架車要整幾耐,同埋一般都係一口價3-8萬yen,極小逐日計。
客觀咁睇樓主間公司可能見外國人就比唔同Terms去簽,同你逐日計NOC,簡單講專劏你外國客
基本上間鋪炒車一定claim到保險,然後NOC就係佢嘅盈利,佢700,000嗰一刻根本就冇一個客觀數據點樣計出黎。

結論係唔好去啲不知名公司租,或者trip & Klook嗰類其實唔係做開租車本業嘅中介,建議一定揀專做租車嘅agent網去租, rental car果類,最放心選擇但貴d就直接同Hoda或者Toyota嗰啲車行直接租,寧願比多少少好過有咩事搞着自己真係旅行都會唔開心。
叫賠錢既留言超多正評

賠過一次NOC經驗之談

一般旅保保險好多都寫到明NOC最多可以俾你佔到保險賠償額一半甚至有啲話NOC唔賠,不過特登搵有啲專for自駕遊嘅旅保都會包賠足,但當然就貴小小。
我揸GTR我洗炒!?
35000hkd 即賠啦 諗乜

未出去租過車嘅真係唔會知行情
加上以香港地揸車Hi到人小小花私了都要賠幾千蚊嘅狀況下,樓主架車嘅情況又真係會令人誤以為要賠幾萬蚊嘅
假設我自己淨喺香港揸車未出過去租車都真係唔知其實係日本炒咗車 賠幾千蚊就搞掂
租車保險唔同平時車保
唔可以話佢講錯,
CDW,NOC的確好多時要加錢另外買
而本身點樣都會包隻基本保, 租車必包,無得exclude
香港唔想郁到自己個NCB先會即比
同埋個墊底又高

日本租車本身唔關自己個NCB事,咁墊底係咁多就咁多,比人屈就唔抵啦
15萬點都會俾,只要佢有齊晒相關文件。
始終撞咗人哋架車,佢都有損失嘅,衰左個人唔老實。獅子開大口,但估唔到連登有力,反杯咗!
你老味, 揸架k car都可以搞成咁
就爆post,你開定延續主題啦
你揸GTR死咗啦秋名山車神
黑店
有你同之前台仔嗰啲case
冇事就租車 有事就屈錢
有冇諗住向trip.com投訴佢不實經營?
賠左咪好囉
下次撞死人再上黎問啦
記得執好個頭POST
費事班盲撚一入來就DIU樓主賠唔起3萬5
(雖然我覺得都係有盲撚)
冇追一日估唔到峰迴路轉
佢自己開都唔撚奇
有d明明睇到都屈佢走數
Omoshiro 咸美頓揸過果架長期full booking
令我諗起佢笑聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞