喺日本租車撞咗車,求走數教學!急!

1001 回覆
21 Like 552 Dislike
事主揸會brake 唔切跌落海
你買保險保障別人.多左要自己比
賠乜撚野 依家俾人劏死牛

樓上都講 又無請款書 價錢breakdown
大陸人D中文「那我还会 跟您收取对方车辆的经营损失,以及他 修理期间的这个经营损失」

对方车辆的经营损失和修理期间的这个经营损失有咩分別

同咩E堆唔係第三者保險包架咩

再者樓主就算買第一種都寫明對物免責早最多5萬自車5萬NoC 5萬

姐係點撚樣?對物免責唔包對家NOC?

咁係車行同保險公司問題,樓主買果陣寫明最多15萬,不如直情話保險唔死人咩都唔包

鳩UP:間車行仲貪個樓主,平時保險買最平,租比人就收足,諗住平時意外唔多除笨有精,點知樓主今次隊到阿佛太貴就要樓主食(或者有親事都要租車人食)
所以個情況好似係比硬
70萬先幾皮野
搞咁多野做乜 撞車又貪平 當買教訓
純粹係討論間野正唔正常

點解買左同無買無分別

如果係騙子同老笠唔係話銀碼少就算數,起碼等大家避開黑店
對前面部車個部分本身部車有三保 應該唔會爆cap

至於自己租部車 明顯車主買個plan (淨三保) 同 offer ¥0已包 免責補償嘅內容唔match 呢部分唔應該係租車人士食咗佢喎
無追晒post,即係70萬yen,但最終只係要佢賠皮幾野港紙?
如果有買最貴保險根本唔駛理
又細行 又貪平
佢連保險都慳仲有咩好討論
比錢走人算數啦
未就係

所以正常前車比5萬墊底第三者全包,佢又唔係撞到法拉利果D車點會爆Cap,一陣又話對家係營業車所以唔包對家NOC咁樓主撞到架巴士未仆街

自己車就5萬墊底加5萬NOC Total 15萬落樓

佢影張保單來托,佢點同保險公司傾一回事,你點同租車人士傾一回事,正常點撚知你點同保險公司買
想問下你地係去到先租,還是係香港攪定?
問題係樓主買左基本保寫明最高15萬,宜家又話e樣唔包果樣唔包,要比70萬

樓主貪平一回事,間店個保險名不符實又一回事
香港Toyota book 好簡埋車型圠到留定車比你,又唔駛比訂
唔該哂,今晚攪
勁多呢啲戇鳩唔知做乜
你趕飛機照賠你既選擇
但叫對方要開足單據同埋寫明情況
第時有野爭議都有証據係手
可以做返追討或記錄
唔好on 99就咁比完錢走人

P.s 好大機會拖你唔比証明文件
再明再暗你都一定要拎足証明文件
我試吓咁樣同佢講先
純粹覺得

首先貪方便貪平,酒店、機票、租車自駕係晒trip搞掂唔洗煩啦

之後40米車有成半個球場距離停唔到又真係唔多通嘅…一係唔知超幾多,一係4件大大隻坐爆加中間攝行李咁就有機會停唔到嘅

最後你真係有買保險,但佢出單比你就當你冇買,出事就食你70萬再幫你比個15萬,佢袋袋平安

ps.有乜事穿咗煲咪道個歉話出錯單攞返你15萬算數啦,因為你冇時間係日本同佢慢慢搞
白紙黑字寫明 合約寫明 我有基本賠償保險

基本賠償保險 寫得很清清楚楚,我只需要賠款
前車50,000我第三者責任保險全包了 前車NOC 50,000 自己車輛50,000 自己車輛NOC50000

總共150,000 再加拖車車費20,000

總共付170,000

保單給我沒有用,這是你自己和保險公司買的保險我不知道,我只知道我和你的條款是這麼簡單。
各位師兄,我咁樣講係咪正確?
我覺得就係咁清清楚楚,你買咩保險我知條鐵,你話最高15萬未15萬,宜家有事就話保險唔包,仲講到對家車好貴,撞到架營業車亞佛就話爆Cap,唔講以為撞到架法拉利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞