[劇透討論] 點睇動畫長片《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)

541 回覆
222 Like 6 Dislike
我見隔籬嗰個揸住個folder入場,自己就走咗去網上買
folder 勁柒我想要post card 多啲,但要再早一個星期嘅飛
睇嗰陣唔算好觸動,但完場後回想返啲畫面,就覺得餘韻好強

估唔到講佢哋嘅歡樂時光嘅段落咁快完,集中講失散之後嘅日子。一開始覺得阿狗點解唔好似嗰三隻貓咁撐船入去,覺得佢冇盡到力,但事後再諗,其實佢爭啲要坐埋監,常理諗到嘅方法佢都試過曬,冇得怪責佢

到最尾嗰幕,雖然佢哋係有過真摯嘅感情,但當大家分別之後都有新嘅同伴,有新嘅生活,為咗向前看,只可以退出對方嘅生活,不過心入面仍然會感恩對方曾經出現喺自己嘅生命
要啦 死死氣買飛入場
Folder係啱啱過去一星期嘅優先場贈品
海報係今個禮拜首週上映贈品

根據發行商安樂以往嘅手法,robot dreams應該會有特典場
Shut up and take 柔狗money
講真阿狗佢唔係冇試過,睇佢處事方式循規蹈矩,攞架罉去拆沙灘度門對佢嚟講算係好出格嘅行為,被差佬拉過一次已經嚇怕左佢
之後一直都冇放棄過搵機械人,直到沙灘重開,佢第一時間狗衝過去
如果唔係隻馬騮賊出現,理論上佢最終可以喺海灘搵得返機械人

世事就係咁無常,現實生活中冇咁多如果,生活仍然要繼續
浣熊偏偏撞到屬於佢嘅「機緣巧合」
係咪好兒童向
原來係咁
咁好解釋到點解浣熊乜都唔揀,但係會揀已經爛晒既機械人
我覺得呢套戲唔啱細路睇
睇唔明劇情,當動畫黎睇唔係特別好睇
睇得明劇情就喊到仆街
我又唔覺得佢地係無奈地選擇左下一位
狗狗同機械人係一段好美好既回憶,雖然最後係帶住遺憾咁結束,但都已經係往事
然後生活一路推進,令佢地move on 遇到浣熊/ 下一個朋友機械人
因為咁既理解,所以我好鍾意呢個結局,唔再見,但好似為之前匆匆一別劃返個句號。
如果要揾一句歌詞黎形容,我會覺得係
美好的 沉澱了 沒有火花不要燒

呢個係我既感想同理解
呢套好好睇暫時係我今年睇過最鍾意既
要再去睇多次
最現實係機械人幻想完之後嘅現實
永遠都係慘過而家
比三隻兔搶走隻腳

結尾都好中
為何舊知己在最後變不到老友
唔算
畫風係得意,但係要觀眾思考嘅戲
想睇
好欣賞電影中心個宣傳企牌引用你個名嘅歌詞做tagline
啱feel
講起隻兔割阿狗腳,嗰幕坐我隔離個老母觀眾九秒九遮住佢個細路對眼
今日喺電影中心睇咗
個晝風幾靚 線條簡單都好交到貨
啲顏色和諧睇得舒服
冇對白但用分鏡同配樂幫手講故事好出色
原來有舖排!
如果由浣熊視角出發,又會係另一個故事
可能大家嘅睇法又會有唔同
諗唔明點解打保齡嗰陣狗件衫寫cat
狗仔平時唔使著衫,去到沙灘先著返條褲咩玩法
推,值得更多人睇
二刷完都係覺得好好睇哭能到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞