[劇透討論] 點睇動畫長片《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)

541 回覆
222 Like 6 Dislike
唉 期待左好耐之後入場睇
DLLM 全院兩個細佬 前幾行有個係咁大聲講野
之後去到職員入黎 先靜少少
成套戲搞到個人出咗

其實啲家長 可唔可以唔好咁撚自私
前前後後都好多人開聲講
同咁細過 就唔好帶佢入場睇啦
返去睇minions啦 屌
認同 帶住遺憾去同新一個開始都係對新既人唔公平
D家長見係卡通片又唔做下功課就帶細路睇呢套
我果場都有個細路係咁笑同問野
直頭要扮訓, 唔可以有任何感情流露添啦, 想死咩屌
d卡通幾得意

劇情就ok la 唔會喊囉

尤其沙灘 保安趕佢走 又唔理沙灘上有機械人

返屋企打911咪得
駁故撚
如果要比 蒼鷺立意高好多 講文化傳承 反思民族意識

呢套戲相對起黎真係太小品 唔係呢套戲唔好 但個立意深度唔夠 畫風就各有千秋
但係狗狗買鉸剪爆門,係買最貴個把
無留意到
一段關係入面唔會有人教你面對失去果時要點樣做
狗狗自己諗到嘅方法都試過 係佢角度自己盡左力
現實係人地做到唔代表你都做到
都冇人會教你用邊種方法可以做到

但佢就算好放心機械人會係沙灘等到6月1
點解比人拉完之後一次都唔去沙灘望下機械人
個人睇法
(機械人係)狗嘅夢裡人
狗(係機械人)夢裡的人
比起英文多咗一個面向
現實錯過咗就係錯過咗,唔係咁容易重新開始嘅
可能有禁制令,所以返唔到去!
隻狗會唔會太可悲同恐怖情人
Lm
我又覺得唔係
對狗狗嚟講 機械人都係獨一無二既存在
例如萬聖節佢見到COSPLAY個陣幾大反應
後面滑雪又會諗起機械人
鴨鴨又好 雪人又好 大家都唔係夾既人
直到沙灘開返 佢見唔到機械人先死心
但去到最尾狗狗都係簡返同類型既社交型既機械人
所以我覺得機械人係佢心入面都好重份量
而唔係只係求期搵個人陪
邊度down的想要但好濛
趁落畫前終於睇左

本身驚自己入去睇喊到pk,結果無淚點

可能大部分拍既拖都係比人辜負嗰個,所以感受唔到遺憾美。咩事分開都好,過去就係過去,never look back

浣熊同robot既感情反而感動到我,好溫暖好治癒

我覺得浣熊同robot之間比較似親情,多過愛情。浣熊簡直係robot既再生父母咁有浣熊咁好既人,比我都會唔捨得因為以前既野而傷害佢
結局顯示到機械人係比較成熟個一方
係自己最殘缺個陣浣熊救左佢
甚至乎係令佢成為更好既機械人
如果係狗發現機械人先個結局就可能好唔同

至於狗有無盡力去救機械人
係礙於佢既性格同經驗限制(逃票都驚/唔知機械人唔濕得水)

大家分開既期間都有唔同既經歷去將自己成為更好既人
(狗嘗試同其他人做朋友/機械人學識呢個世界愛同被愛唔係一件理所當然既事)

題外話:香港譯名算唔算係有劇透成份(不過呢個名有可能令人向狗個邊諗多D)
結局都係由機械人個邊去決定,所以原名robot dreams 係比較合理
有冇a0一樣冇共鳴所以睇完冇乜feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞