[劇透討論] 點睇動畫長片《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)

541 回覆
222 Like 6 Dislike
覺得似小王子
羈絆
從屬關係
睇完唔知點解諗起秒5
睇完都好sad
睇完第二次
反而覺得有d釋懷、欣慰,多於傷心
特別對於robot
Robot係好懂事 一個好成熟嘅*人*
佢唱歌氹最細個隻雀仔訓教
又鼓勵佢勇敢飛行
雀仔唔捨得佢
但佢都鼓勵雀仔快d出去跟媽媽遨遊世界

同樣
單身狗製造robot出黎
帶robot認識世界
但robot知道浣熊救左佢
又對佢好好
所以佢放得低單身狗 但將呢段回憶銘記於心

而單身狗 雖然相對robot 佢冇咁易放得低呢段關係
不過最初佢買robot嘅原因都係因為感到孤單
而係同robot分開之後
佢都嘗試透過唔同活動 唔同人去幫佢度過呢段loneliness

鴨女雖然冇留低陪狗仔
但狗仔透過同鴨女呢段相處應該都已經放低左robot少少
(我相信狗仔對鴨女嘅情感唔會少過對robot好多)
所以佢係知道鴨女移民之後
佢都嘗試去買過個新嘅機械人 可見佢已經對之前同robot個段關係嘗試劃上句號 重新做人
(雖然都係買返個樣貌相似嘅)

只係佢突然聽到首歌
又眼尾哨到robot係樓上轉圈跳舞
D回憶同感覺先湧上心頭
但新嘅機械人係呢個時候又同佢一齊跳舞
令單身狗嘅愁緒好快停止
繼續行佢前面嘅路

Btw
都係重睇先發現單身狗最尾個幕其實眼尾睄到robot係樓上
唔知佢會覺得係幻覺定真係見到呢?
狗係去完沙灘見到得返機械人隻腳先至去睇新機械人
咁都證明狗唔係想主動結束段關係,而係佢以為機械人”死左”
覺得套戲可以imply任何一種情感,好多人覺得係愛情,但都可以係友情、親情、或者同你隻寵物嘅情感,每個人投射落去都唔同,作者本身用動物同機械人咁gender neutral同非人類嘅角色就係想有更多聯想空間我覺得
撐你,明白後段帶出黎的信息係令人心酸。但中段由機械人郁唔到,發左幾次夢,我都覺得有d拖戲
原本以為個結局會係大家拖住另一半喺街度重遇,
互相微笑個種基本結局,
而家咁樣反而有種新鮮感,
雖然都係 bitter sweet
睇嗰陣係心情平靜 但返去聽September+睇影評就諗起好多往事

不過已經過去放低咗 就祝福狗仔 自己都要唔好令浣熊傷心 要好好愛惜 投入呢份愛
完全一樣
Ba de ya
未必係自卑,而係過咗一段時間自己已經唔係以前嘅自己,佢都唔再係,無謂勉強
點解要拍一套不停令人諗過ex嘅戲餘韻強到痴線
Do you remember
Ba-dee-ya, say, do you remember?
咸到仆街
終於有一次可以mon得切發行商做汪汪特典/搞阿狗週邊
唔駛食炒,俾返發行商搵$$個心舒服好多 (最重要係合理價)
https://www.instagram.com/p/C9l-tibC6EB/
https://www.facebook.com/share/p/tqYUvWp8PYkKvnV1/?mibextid=WC7FNe

仲有新嘢

【《汪汪夢裡人》7.27 狗別重逢日】一日限定‼️
為咗答謝觀眾對汪汪同機械人嘅厚愛, 7月27日我哋將會舉辦一日限定「狗別重逢日」🤩到時除咗會有即影即有自拍機📸獨家嘅電影精品快閃區,仲有其他精彩活動,fans們絕對唔可以錯過😘

當日圓方 PREMIERE ELEMENTS 戲院將會變成電影主題大堂😍俾每個大人細路以另一種形式,記住呢套曾經撼動你內心、帶俾你無限溫柔同感動嘅電影💗✨約定大家,7月27日,讓我們再一次重逢好嗎🫶🏻

🔻活動詳情
🗓️日期:7月27日(六)
⏰時間:15:00-19:00
📍地點:圓方PREMIERE ELEMENTS戲院大堂
🎟️憑百老匯院線《汪汪夢裡人》戲票票尾加 $20,即可於現場購買紀念票進場
💫隨票贈送:主題即影即有相片乙張、透明卡乙張 (款式隨機)、重逢日集印紀念卡乙張

🔻活動設施
✅主題即影即有自拍機
✅限定電影精品快閃區
✅珍藏透明卡盲抽站
✅心心相印重逢站
正呀,估唔到官方今次會咁賣
唔洗食炒價
哇哇哇
有冇花生食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞