[劇透討論] 點睇動畫長片《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)

541 回覆
222 Like 6 Dislike

https://youtu.be/jHcy0qNNiCA?si=n2mPFaLpbW4DVL_Y

既可愛又有趣,仲有少少浪漫同傷感
好多好有意思嘅場口,富有想像力;冇對白,但無聲勝在聲
成功捕捉到夢嘅質感,虛幻嘅感覺:有期待,有失落,亦有未知嘅可能性

將毒撚阿狗擬人化,講人生嘅離別同遺憾
面對際遇無常,從錯誤中學習成為一個更好嘅自己
最後重新出發,會難過、甚至係豁然開朗都係正常事

配樂好出色
Do you remember
唔知係咪近期睇過滯留生嘅關係,開頭睇阿狗嘅獨自生活總係諗起Paul Giamatti
韓國發行版海報
好睇
雪人個設定好撚頂癮
將個頭當 ling 咁碌同飲嘢會變色
諗起big lebowski,角色設定仲好濕鳩
阿狗融入一個唔適合自己嘅圈子,最後好似發惡夢咁嚇醒好真
除咗 big lebowski 仲有致敬 psycho 同其他戲
https://youtu.be/zj3VYf5sh4c?
呢套真係咸到仆街
又未至於,係心口好似無啦啦俾人質左一鎚咁

我會理解到點解有人話睇robot dreams會聯想起la la land
因為去到最後都有種遺憾,係一種what if嘅遺憾
分別在於臨尾後者入面,兩個人係有交流;偏偏前者入面係冇(或者係冇咁直接嘅交流)
非常多彩蛋,萬聖節自娛自樂開門見到對閃靈孖妹
睡房掛左隻dark side of the moon
無交流真係重嚟,robot 係慘,但狗狗仲 L 慘
雖然兩邊都有各自嘅生活,大概因為臨尾係機械人視角嘅原因,嗰一剎那我係戥機械人難過
咁正常,電影去到最尾用robot 視角交代,唔多唔少都係邀請緊觀眾去認同呢個視角
都係
最尾分屏跳老舞,諗起早輪睇fall guy兩個主角討論呢樣野嘅意義
https://youtu.be/Gs069dndIYk
啱啱睇完
後勁好凌厲 搞唔撚掂
除左 誤會 錯開

最重要將異性戀獨有果種

「老死不相往來」

偷渡到 人機 女女 男男 之情

隻狗係有錢毒撚,鍾意買咩就買咩,又唔洗返工又飛的
肯定財自左
係,睇完諗左好耐
每一次夢醒都令人好深印象,尤其去到最後以為真係可以久別重逢
點知嗰刻個心:
冇記錯有出現佢揹背囊返屋企嘅畫面,應該係暗示收工
不過幾chill同疊水都好,佢都有度縮嘅時候:去到唐人街買風箏諗吓度吓咁
所以我睇完唔係好接受到
其實點解一定係分開比重新一齊好呢?
點解唔會係大家都學識點樣去對大家呢?
咁咁樣唔自私咩,因為現況大家都有對象要對佢負責任
咁點解唔洗對自己感覺負責任
何況點解要假定左分開生活一定好過重遇
巴打年紀應該仲細
何出此言呢
想問岩唔岩細路睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞