[劇透討論] 點睇動畫長片《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)

541 回覆
222 Like 6 Dislike
好多都係咁 我都係
將新人變ex咪得lor

德福mcl同觀塘apm都有得拎
睇完之後更加放唔低
Yoho百老匯無
呢個即刻喊到仆街
我撐你 網上啲影評讚得太勁....
期望好高 睇完個刻無乜野
但事後諗返同睇解說覺得都有後勁
可能因為經歷緊long d, 仲要係無了期個隻
所以都好明主角狗狗心態
如果覺得無了期咁等,咁你應該係Robot視覺先啱。
要訓係沙灘到經歷四季先得
如果用黎比照男女間既愛情會好易有共鳴
first love VS 拯救自己重新既愛
毒撚狗掛住機械人一排,已經不斷搵代替品,有得揀,好多生活
雖然係柒d, 搵極唔夾

但機械人只得毒撚狗至愛一個。。。
次次發夢都會夢到自己行得番,番到毒撚狗既家,可以搵番狗,可以一樣咁生活
但已經乜都唔同哂

發左三次夢?都係番唔到屋企

就算有左新既伴侶,佢見番狗狗都仲係掛住佢喜歡佢
想到衝去攬佢
真愛完全冇恨冇怪阿狗冇接佢番屋企
仲詫異佢有新女(機械人)
同時間又明白拋棄浣熊搵舊主會令浣熊難過
所以佢選擇放下
題外話 wa diu原來綠野仙蹤咁撚殘忍
個老母是咪變態
溝下你個女都要俾人陸續斬手斬腳
位置變了 各有隊友
淡淡交會過 各不留下印
要擁有必行懂失去怎接受

但係總好於某日我沒有遇過某某
我覺得每一part都有意思
睇緊嗰陣覺得雀仔嗰part純粹for chill
而家諗翻起
Robot即使愛橙雀 橙雀亦都唔願走
但Robot都笑住示意叫橙雀走
(同dog示意動作一樣)
因為佢知道點樣先係對愛嘅人最好
同結尾一樣

要擁有必先懂失去怎接受
點睇有影評踩到一文不值

#查柏朗

復古、簡化的不止默片表現形式,內涵也回到幾十年前的套路,不見當代更新,靠刻意設計的戲劇障礙煽動效果,甚至角色情誼基礎更薄弱。

一邊可以放低在這世界唯一倚賴自己的同伴大半年(原本強行分開的情節已牽強,或也顯示主角在意程度),連基本探望去表現尚關心對方的行為都沒有。以為至少會每隔一段時間關注其狀態?便利貼被遮蓋的視覺提示,已說明繁瑣事務更優先;另一邊在結局的決定,進一步證明兩者關係是「情深緣淺」的相反,以友情角度代入毫無情理,以愛情觀去檢視則服膺於傳統保守。

至於機械人何以運算到這種陳腐想法,這故事不打算深入挖掘。打從開場交代這消費交易,電影就在經營浪漫,以可愛表情及形態的畫風,凌駕每個行為所需的反思。程式對生命體的依附,是真愛還是科學預設,是否可被替代?會有自主意識去擺脫?早在《A.I. 人工智能》(A.I. Artificial Intelligence,2001)已有過理性感性兼具的探討,現在反而開倒車。

曾見坊間將此片與《從前的我們》(Past Lives,2023)比較,後者的人物處理也曾受批評。同樣自覺地運用經典公式,《從前的我們》卻沒有照單全收,而轉化到身份認同的主題,帶批判自省,《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)則由始至終皆在堆砌情緒,專心經營夢裏幻影。
完全唔敢同現任入場睇呢套
佢無投入到入呢套戲營造既感情入面
用個咁理性既角度去睇呢套戲根本就多餘
覺得佢為講而講,懶有唔同角度咁
有咩關係
影評人不嬲係咁,自命不凡
只會欣賞大眾唔欣賞嘅電影
狗狗係努力過 冒險剪鎖入去拉埋
第二年第一時間去返沙灘係咁搵
挖到被人趕都淨係搵到隻腳
佢做盡可以做嘅嘢先認定機械人已經被人拆咗
佢先搵過新嘅機械人
唔通要狗狗守一世生寡咩
人地肥兔爬艇都入到沙灘
唔計執鐵佬識穿水管入
側面講好多人都去到沙灘其實
同埋比我感覺阿狗遇到困難就算數會玩其他野
所以正正你都講左我想講既pt
阿狗作為類似人類可以主導權好大,可以搵唔同伴侶過人生
但寸械人只有掂念住阿狗一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞