[劇透討論] 點睇動畫長片《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)

541 回覆
222 Like 6 Dislike
如果唔係要食LALALAND中文名

改左中文名:狗別重逢

得唔得
講得好,當呢套係機械人嘅前傳就冇咁傷感
有無巴打可以幫手買
其實我想講 lalaland中文名都係食the artist中文名
所以改其他名更好
你呢個都唔錯
狗 別重逢
睇完覺得幾好但劇透
呢套好睇過past lives好多啦
睇完呢套
好撚痛
一定會諗起你掛住嘅個位EX
以為一早放低左最愛個個ex
岩岩睇完竟然諗起佢
同佢拍拖個時嘅野
同分開左之後自己嘅改變同成長 遇到嘅所有人同事
跟住個心有啲戚住戚住
各有各好
個套就講明係愛情
呢套就係羈絆之情

反而覺得呢套好過lalaland就真
專登搵PAST LIVE黎睇 覺得不外如是....女主角自己發脾氣(唔係錯既) 但魚(事業)與熊掌(愛情) 豈能兼得 仲要搞到現任老公咁唔開心

由頭到尾 最深情得男主角 但佢先要MOVE ON
上次睇 隔籬坐咗pair情侶 最尾條女喊到街 條仔係咁摷紙巾 條女重話唔係因為諗起ex先喊到咁
唔知條仔個下係咩心情
其實睇完記起EX 係無問題既我覺得 最緊要大家都懂得好似機械人咁諗 唔好傷害自己依家既伴侶(如果真係對自己好好既 更加啦)

(當然某D人都難免會代入 諗下會唔會自己隻「狗」其實會唔會0係從前某刻 其實都有盡力去挽回過自己 只係...天意弄人)
分享導演答了綠野仙蹤message
原文仲有提到Past Lives

//問:在電影裏,機械人後來做了一場夢,卻夢見了The Wizard of Oz(《綠野仙蹤》)故事裏的其中一幕。與The Wizard of Oz這部經典文學及電影作品的連結,背後想帶出什麼信息呢?

答:是的,機械人和單身狗曾一起在VHS錄影帶上看過The Wizard of Oz,因此,機械人跟單身狗分開之後,它就夢見了以前他們一起度過的甜蜜時光,對他來說,最深刻的記憶就是他們一起看The Wizard of Oz。

當然,The Wizard of Oz裏面有一個經典角色,沒有「心」的鐵皮人,它與我們的主角機械人有着一個很大的對照,但Robot Dreams的故事剛好相反,因為機械人其實有一顆比別人更大的愛心。

心中的翡翠城
而你也知道,在The Wizard of Oz故事之中,主角他們會去到一座夢幻的翡翠城(Emerald City),但是在機械人的夢裏,它要前往的夢幻之城,其實就是紐約,就是單身狗的家。對他來說,單身狗就是它最想見到的巫師。我覺得這一點也很大程度跟我自己的經歷有關,因為我在紐約住了10年,我在紐約讀書,後來才搬到馬德里,但很多時候,我覺得自己的心靈城市,或者我的回憶,仍然是心中的紐約。紐約對我來說,有着很大的象徵意義,是一個我所嚮往和懷念的地方,就像The Wizard of Oz的翡翠城一樣。

原文網址:https://news.mingpao.com/pns/%e5%89%af%e5%88%8a/article/20240721/s00005/1721491384638
童話故事背後有好多意思,唔係比小朋友睇
果把係最大把先可以剪爛個鎖
唔通買指甲鉗剪鎖
唔好以為動畫就係比小朋友睇
覺得揀platonic love 去講好打動到人心,如果一開始講好explicit 咁講男女朋友反而最後唔會喊到仆街
有無人同我一樣無諗起ex, 同現任好開心,但都喊到死
唔巧意思冇爬文,係咪拎百老匯票尾加$20都可以入場圓方17號個個活動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞