[劇透討論] 點睇動畫長片《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)

541 回覆
222 Like 6 Dislike
唔想傷害雙方而家身邊嘅個個人
劇情冇任何兒童不宜 但氣氛上絕對唔適合出聲
係既
但如果對方都有意
咁唔通都唔面對大家既感覺咩?
咁就係成熟既處理
我唔係否定套戲,我都認為係好睇既
我係覺得太多遺憾美姐
唔試 呢份遺憾自己食晒 (雖然佢唔會知呀狗心入面仲好掛住佢)
試咗 好可能會傷兩個 自己對浣熊亦有虧欠 尤其浣熊係救命恩人

機械人係一個製造出黎服侍人嘅產品 好被動 程式上應該會優先考慮唔傷害任何人嘅做法
係咪咁就叫成熟就見仁見智睇到心酸就緊嘅
公仔同畫面係得意嘅,不過冇對白
細路仔未必會有耐性同覺得悶,有機會忍唔住叫春

個人親身體驗:去電影中心睇,同場有細路鳩叫左三次
配樂都好正
如果唔係俾面宮崎駿應該依套拎奧斯卡
所以上帝視覺既我咁睇
機械人算唔算自私呢
佢唔比狗狗知自己無事仲係度
狗狗可能一世都會活係搵返第一隻機械人既影子之下
但代入返其中一方
我又覺得係一個好符合現實既做法
我鐘意呢套野係因為佢用色彩斑斕既卡通
去講現實既心酸事
而佢又無對白,好多解讀同聯想空間
淨係睇兩個咪對呀狗自私
但而家有四個
尤其係浣熊(雖然唔試唔知佢會唔會好豁達咁睇呢件事)
原來只得提名
呢齣真係年度佳作
無對白反而全世界通行
除了榮獲2024年奧斯卡最佳動畫長片提名,《汪汪夢裡人》更勇奪歐洲電影獎最佳動畫,並榮獲安錫國際動畫影展最佳動畫長片

其實都拎左好多奬
無奧斯卡都無所謂
再睇多次發現唔止多彩蛋,其他細節位都好豐富
原來同回收場父子、浣熊一早有相遇過

同埋比想像中多細路觀眾入場
浣熊幾時出現過
第一次聽九月聽到想流馬尿
咁遲先上
開頭兩個人去街,subway出口有浣熊
突然理解到點解浣熊喺回收場執到機械人個頭,嗰剎那個表情咁詫異
真,成套都無對白,細路又未睇得明,肯靜靜地瞓已經好好

Yoho場幾個細路係後面不停傾計,前面個女人叫咗幾次佢地靜,套戲既餘韻比佢地破壞哂
點解令人心酸剖析得好好
忽然覺得件事好blade runner

機械人本質上係一件產品,完全冇say,好少有負面嘅情感,有得揀係唔會傷害人
由喺沙灘被隻兔任意宰割,去到回收場被人fing上垃圾堆,感受都只係疑惑/驚到仆街
甚至乎一開始見到隻兔接近佢,就下意識覺得佢會善待佢(幻想入面呈現出隻兔係救星),未見過佢發嬲

直至隔空相遇返阿狗,見到隻狗身邊有另一個嘅時候,即使心情既激動又愕然,最後寧願選擇播佢地隻飲歌,好似對以往嘅相處表示感激一樣
好撚癲
點樣看待隻狗同機械人嘅關係,點樣理解臨尾嘅情感
尤其係前者,我覺得套戲有特登模糊化處理件事
亦都係佢嘅迷人之處,視乎觀眾點解代入
你唔好彩了
啱啱再睇場地雖然係令人聞風喪膽嘅街坊場,開完場燈亦見到多細路,但係普遍都識靜,父母幾識教
場次少到….
有PTSD
睇咗十次?
6月20號先正式上
我認同你
呢個ending遺憾美我鍾意 只係有小許唔認同

假設大家都仲鍾意對方
而我又係機械人
即使最後冚家情傷都好
我會再換取再一次一齊嘅機會
我起碼唔係帶住遺憾美過下半世

只係人生上願意選擇邊一種自私
反正每一種決定都係自私同唔成熟
我會選擇all in
因為感情係雙向 唔隱瞞先達成到共識

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞