[劇透討論] 點睇動畫長片《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)

541 回覆
222 Like 6 Dislike
有啲家長過埋個小朋友去睇 個小朋友又叫又喊 家長又講野大大聲 成套戲不停比人輪流屌細聲啲 真心睇到無哂mood 好心佢地啦 垃撚圾到
狗仔打破自己原則/自細開始建立嘅價值觀就係為咗搵翻機械人
其實佢連整唔整得翻都未必有信心,但就係咁唔捨得
我見話呢套戲係改編自同名漫畫
想問下有冇人知漫畫既故事/結局係咪都係差不多?
睇完戲第日行過海灘都ptsd
愛情…坐係長凳嘅時候 佢對腳內八ga…
呢種畫風 本身就唔算大路野 仲要呢個檔期
當你明白inside out 1 香港收幾多票房就知死硬
仲要越蛋獎門人 無聲絕境 加菲貓都搶票房
所以都係喺BC睇仲好
機械人避開唔見狗狗 係唔敢面對會有咩可能
諗到最壞(eg只要佢地相認 狗狗新對像一定極mind極hurt)
自覺"不打搞"係會對自己最舒服
同時assume狗狗都一樣 狗狗只要而家開心
之前為咗搵返機械人付出過嘅努力難過嘅日子
過咗就已經係nothing唔會諗返

但現實係佢見到狗狗仲好在乎佢
單單一個佢未死嘅消息都會好重要
佢明知道 都拒絕人地呢個獲得closure嘅機會
知道安好後就一定想一齊返 又一定會因為一齊唔到好遺憾 又太極端
我自己係覺得(可以嘅情況下)資訊透明下做嘅決定先更加真心

如果我另一半曾經有個好愛嘅伴侶失蹤咗
n年後返返黎 我都唔會介意佢地見返

知道故人安好都係一個安慰 解脫返深層嘅執著
令人更踏實咁面對到而家嘅生活
你咁諗就落入咗一個好單向嘅思維
好同唔好

但一段關係可以促成
有天時 地利 人和

有啲野已經改變咗 包括自己同對方
我地都係經歷同選擇定義今日嘅自己
咩係好? 琴日覺得好嘅
唔代表聽日都係覺得好
我諗起《月球上的人》
睇到你咁講好心噏 上帝視覺嘅我地覺得狗
無盡力救 但其實可能狗真係
用晒佢最有能力執行
嘅方法去試

但無功而還......

佢運動細胞超差
都盡力去拉郁佢

相反回收馬騮、鱷魚先生一野就輕鬆拉走機械人
無得比較 物種跟本唔一樣
啲人睇完《日麗》好大感覺,到睇完影評再睇多次都係無.反而呢套未睇完就已經眼濕濕.
反而我覺得麻麻
為咗強行食lalaland個名而改咗主體做狗狗
但本身英文名係機械人做主體
而個人觀感亦都覺得機械人相對容易比觀眾代入啲
在《綠野仙蹤》中,錫樵夫本來是普通人類,以砍柴維生。他愛上了一位女孩,但女孩的母親不願女兒和他交往,於是找東國魔女向他下咒,使他的四肢及軀體陸續被斧頭砍掉,一位鐵匠用錫製的假肢替代了他失去的身軀,最終他的全身變成都是錫製的,雖然不會再受傷及感受疼痛,但一旦碰到水(包括流眼淚)便會生鏽,要上油才會重新活動起來。而且錫樵夫還十分遺憾鐵匠忘了幫他裝上心。

我覺得機械人同綠野仙縱既鐵皮人既遭遇都好似
大家都係
原本有喜歡既對像,然後無左手手腳腳,再之後遇到令佢哋復活既人
我去個間戲院匙扣已經派晒
想問仲有冇戲院有?
日麗一開始睇又係無咩太大感覺
但之後睇完好多背景資料就嚟料
呢套就係睇到最尾好心up
見d人話匙扣好流
可以改左佢入面既野
佢入好似係電影trailer嚟
買左飛準備睇
係幾流
得youtube link去trailer
雞到爆
係個袋同襟章算好d
開頭同尾都有眼濕濕
同新人去睇但諗起ex
有冇人睇過原著
話同套戲有分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞