[劇透討論] 點睇動畫長片《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)

541 回覆
222 Like 6 Dislike
睇完成師所謂影評都幾狗屁一通
某都覺得睇唔順眼
而家人地睇戲講番套戲咪算
唔明做乜鳩係咁拉埋其他戲做比較,又扮哂引用咩戲黎覺得不是又咩倒退
寫論文做批判咩?
見唔到佢有點樣理解套戲
完全為踩而踩咁既垃圾文浪費網路資源都令人遺憾
就當真係咁 咪當狗 唔盡力 係仆街

欣賞機械人 無因為一時既回憶就完全忽視當下既伴侶 加上佢本身都好專情
大家各有睇法啦
我就覺得狗狗係個人層面上盡哂力
同埋我認為佢想表達既係
有D事盡左力係唔得就係唔得
唔係話你有心就可以做得到
而呢個就係上天比佢地既考驗
但夢裡人好食中佢地各自發夢搵翻大家既場面
我同意的 只係覺得 如果係都要當狗係仆街 咁點解唔去欣賞同愛多啲機械人(雖然無衝突)

不過失去機械人既狗 當佢再遇到一個新既 佢都有成長到 識落返油

又有特典場
見到post即買 但full左
So sad
好似一個鐘頭多d賣哂
想要襟章
多左set透明postcard
有冇人想換
因為個名,我睇嗰陣一路都代入去狗嗰到,唔知係咪因為咁搞到睇完嗰刻個感覺唔大
想問下依家入場睇係咪有導演親筆信送?
exactly,我都係一樣
係睇完用機械人角度諗返先有feel
唔知點解套戲令人諗起her

淡淡嘅憂傷 沙灘呢幕即刻勾起 哭撚左

個張唔洗錢嫁
係戲院D免費宣傳單張
其實兩套戲係有相似既地方 睇到佢去海灘時都諗起
二刷又思考咗一個問題
如果鴨鴨冇移民
狗狗會唔會就忘記咗robot?
但單身狗唔係主角
我覺得唔會,因為嗰張提自己下年要去救機械人嘅memo紙始終都仲痴咗喺雪櫃
佢一年多咗好多無謂紙 好驚佢遮咗
二刷多次,都仲係好鍾意佢個結局

好鍾意佢用兩首歌黎分別代表狗狗同浣熊兩段關係
再睇多次,更加覺得佢地既感情似愛情多過友情
例如係佢地中間啲拖手唔拖手既微妙,真係好似啱啱拍拖個種青澀
仲有機械人幻想同狗重遇,狗狗個回眸眼神,放開新機械人隻手,同埋新機械人既表情…呢啲都唔似友情會有既反應

除左狗狗從錯誤中學習,識俾油新機械人唔俾佢落水
機械人都學識左唔好咁大力拖人隻手,係天台拖浣熊個下好温柔呢下我好感動
既然大家都有新生活,同新既人創造左好多新既回憶
咁再返去相認又為左啲乜一齊隔空跳舞我覺得已經係最好既closure

另外,浣熊同機械人係地鐵站岀口擦身而過呢下真係神來之筆

真係好鍾意呢套戲
預左俾人負評,我覺得her 個故仔高層次好多
高先啲觀眾係高質啲
呢套野得覺得會好兩極
有相關經歷/明呢種感受既人 會覺得好感動
唔明既就應該會覺得悶到仆街

利申 覺得好睇
睇完之後諗起落花流水呢首歌
「淡淡交會過 各不留下印
但是經歷過 最溫柔共震」
同現任睇
睇完番到屋企先敢諗番前度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞