[劇透討論] 點睇動畫長片《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)

541 回覆
222 Like 6 Dislike
狗狗都成長左
會保護第二個機器人
唔比佢落水/幫佢查機油
就係有左第一段既關係狗狗先會有之後既細心溫柔

諗起泰戈爾既一句
「樹葉有愛時,便化成花朵。花朵敬拜,結出果實。埋在地下的樹根使樹枝產生果實,卻並不要求什麼報酬。」
希望狗狗最後係見到機械人,知道佢無事
始終唔係普通分手,執到隻腳之後連機械人生定死都唔知
比起感情關係反而代入咗寵物走失嘅感覺,好想佢哋知道對方都平安
明白有一派影迷會咁諗
當佢地真係重逢見面,知道大家互相安好之後餘情未了,但因為各自身邊都有另一人而唔能夠再係埋一齊
咁樣會唔會更加遺憾?
呢個都係我prefer 而家呢個結局既原因

諗諗下…佢地之間既感情好似真係似愛情多啲
因為個種exclusiveness

呢個係我既睇法
第一次睇都無乜嘢
第二次睇睇到想喊 尤其係最尾果度 機械人見到狗先生記返哂d嘢果吓
如果代入感情關係 ghost左ghost左 你唔會知對方做緊咩
個個都係過客
覺得孤獨先搵人陪
有人留底就一齊
條友係邊個都得
唔會有人睇pixar/日本以外嘅動畫
我都覺個故事係投射緊無疾而終嘅愛情
可能對於其他人嚟講覺得狗狗唔夠盡力
但係當事人其實已經盡左佢嘅最大極限

睇完戲會想返就真係覺得好似現實嘅愛情咁
有一方覺得自己已經盡咗力
但可能係其他人眼中唔係咁諗
可能樓主就係幸福嘅人,生命中沒有太多呢啲令佢遺憾一生嘅關係,所以先唔會咁大感受
啱呀,無同感都可能係好事
証明你好幸福,要珍惜
下面既人又唔洗死串佢既 或者佢有一日都會因為一D感情問題諗返起套戲 或者套戲有野令佢釋懷

到時佢一樣識欣賞套戲/會重睇
導演為左香港觀眾學寫中文
見到threads 係咁推睇咗
都89成滿
分左手一段時間 仲未放低
頭先睇完套戲 個後勁好強
好辛苦呀
準備單拖去睇
一個人睇 喊到傻
單拖睇冇問題
同現任睇嘅話喺度喊應該仲尷尬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞