[劇透討論] 點睇動畫長片《汪汪夢裡人》(Robot Dreams)

541 回覆
222 Like 6 Dislike
我雖然A0,但睇愛情電影都會有感覺.呢類型片其中一套係wall e! 個感覺到依家都仲係揮之不去!
我愛浣熊佢真係好好
狗狗本身都唔算一個有錢人,你見佢揀風箏都要揀最平嘅

因為佢重視機械人,所以先捨得使錢係佢身上
為咗救翻個機械人出嚟不惜一切代價佢買最貴嘅鉸剪係因為佢驚買平嘅剪唔開把鎖,救佢唔到

會飛的過去都係想有咁快得咁快救返個機械人同埋佢都驚俾其他人搶咗,所以要快
睇到2/3左右已經眼濕濕
完場俾條女第一句問 係咪諗起個ex
呢套野都幾多經典荷里活電影彩蛋
隻機械人設定系有趣,成撚日發白日夢搵返狗仔主角
估唔到一開始佢望住隔離車廂俾人玩緊個隻機械人竟然就係自己將來既命運,幾乎九成九戲中「人類」角色都系玩佢傷害佢利用佢,係得狗主角同隻浣熊真正care佢,同埋大自然雀仔識得感恩多謝返佢
最後掙扎相認個度真系幾感動,發咁多次白日夢同狗仔重聚,最後因為領悟到重生既恩情同埋考慮埋金色機械人既感受,同理心爆燈,決定move on開展新關係,由一心返到狗仔身邊,到識得取捨報答浣熊,成個成長曲線出哂黎,好有人性

對比之下毒撚狗仔一直都拒絕同外界交流,同滑雪友出去玩衰過一次就唔試,隻鴨幫過佢一次就一路煩住人,到人哋移民西班牙就好似世界末日咁
一開波寂寞搵主角機械人陪,失散得耐時間長左無辦法啦又搵第二隻金色機械人陪自己
佢去到最後根本無成長過,都係咁封閉
雖然佢有嘗試救機械人唔成功,雖然佢都算無貪新忘舊,最後都係move on去到下一隻機械人
但佢始終都係太依賴人,好似俾父母照顧太好長唔大既小朋友咁,連個隻學飛既雀仔都好過佢
睇到班友划艇入去沙灘逃生個度,心諗主角點解唔試吓划艇入去
真係估唔到隻鱷魚佬咁撚大力,我估入回收場都係老撚土咁拆少少零件或者有全屍等狗仔偶遇攞返咁
點知係一鳩俾佢打mma轉散哂成個身,直接俾新主人執走
呢part我直情覺得睇緊大隻佬張柏芝
兔仔嗰part已經好衝擊
估唔到拍到咁殘酷
兔仔都係賤種黎,先不論你只係想塞個濕鳩窿大把選擇
你只係攞人隻腳趾但鋸哂人哋成隻腳

好催淚
咁又係既
講就叻
自己仲衰過條毒撚狗
想知邊到仲有得拎
「依套反而係 有一份timing嘅無奈 有一份現實話你知 有啲人就真係過客 你好愛佢都好 佢就係只係教你點去愛人 」
十分認同呢句
你去下附近戲院睇下有冇
我見其他人都話除左百老匯都有
香港拎單張真係好難
之前張一人婚禮連個影都冇見過
喊到仆街….
睇撚到哭成狗
再睇多次,首先爬船果三隻原來係兔唔係貓

記得第一次睇果陣,頭幾分鐘見一句對白都冇,心諗我就睇下你可以玩到幾耐,點知套戲真係全程冇對白,將「好戲唔使靠對白」呢樣野發揮到極致

今次再睇依然有兩幕睇到好心UP,機械人發夢見返阿狗,但係狗狗拖住一個新機械人;同埋最尾佢見到阿狗係街度,拖住阿鐵。兩個scene既機械人個眼神都係有種興奮過後既哀傷,雖然只係幾條線畫出黎,唔似日本動畫咁奪目,但表情一樣充滿住感情

第二次睇完,少左份哀傷,反而睇到佢地各自有新伴侶新生活,有種豁達舒暢既感覺
點先有架 見到呢張相就想喊
呢4格相 睇得出阿狗有幾開心
最後咁
所以自己去咗睇

好表現到個種有人歡喜有人愁既無奈
淘寶
有無人知套戲入面個沙灘係攞現實邊個做藍本 定還是純熟虛構
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞