咒術迴戰 (94) 永遠懷念孤身漢化巴打 - 荃灣迪布尼+2.5+0.5

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
求其啦
依套野仲有咩好討論
佢想點就點
下秒將六眼變十六眼都得
里香食咗高羽條屍咪得
出新figure用
未知,可能芥狗突然諗到新野然後一𨳊推翻之前啲設定都有可能
笑死
笑死
真係唔奇 佢依家有六眼
硬件就係既
不過咒術知識完全唔係半條果個level,乙骨完全無諗過領域後唔熔斷既方法
就算半條示範完,佢都幻想唔到點做到,直到宿講明點解得,佢先知點做
咒術世界講唔通先會出現
真, 點估到乙骨都要死, 仲要用咁嘅方式同老師一齊出場咁癲
虎仗又被撚狗 直接俾應該唔止半殘嘅廚房佬揼埋一邊

乙骨用唔用到
咪講過佢哋兩個喺領域中心太遠轉唔到出嚟lor
以下我自己個人腦補︰

我覺得咒術同鬼滅一樣
係紅到一個佢地唔太匹配嘅程度
而且作者自己都知呢件事
所以既係會開心 (又賺大錢)
同時又係承受住巨大壓力
因為已經唔再係為自己而畫
而係以 JUMP 頭牌身份去回應無限咁多嘅期望去畫每一話

所以鬼滅後期d 畫工係崩 (月呼)
角色塑造都崩 (無慘d fing fing fing)
但好醜都叫順利完咗
只係睇得出作者真係搾盡晒

至於芥見
情況好相似
而且不同之處係
我覺得佢有投射自己落去五條呢個角色
一個德不配位嘅人竟然係世上最強
which 就係咒術竟然係 jump 而家最紅嘅作品
從銷量睇怪8 + 排球 + 電鋸都唔夠咒術高
「你只是活在沒有 xxx 時代嘅凡夫」
自嘲式「你才是挑戰者」
「會贏喔」最後腰斬下場
全部其實都係芥見抒解自己巨大壓力嘅內心 OS

所以最早期嘅雄雄野心
一個曾經真心想打拼嘅新晉漫畫家
意料之外迅速爆紅
滿腦子 / 整個生活得返「原來唯我獨尊」
到最後近乎暴走式咁自毁
講緊嘅就係芥見自己嘅故事

至於現實上邊個係夏油
就得芥見自己先知了

以上腦補完畢
你覺得釘姐真係唔會出番嚟? 你搵定有咩冷門樂器可以裝落隻眼度la
一早啪左啦
東堂同虎仔合作到係因為佢地都鍾意大pat pat 嘅女人先有咁好連攜, 佢拍其他人未必合作得咁好
事實上係無鋪排過劇情

好簡單一個位就可以扭轉成件事既觀感

宿狗中完茈之後受重傷扶牆
而2.5係Zone狀態
當時最錯個位係玩扭橋突然一刀兩斷2.5
個撚個睇到一頭霧水 為左要make noise專登咁畫
簡單比宿狗進入Stage2再死咪得

之後劇情就暴走 又不停新設定去補返2.5點解死係合理
無論老屍肉體定靈魂都唔放過

有班咁好既學生為師好滾動
什麼叫做愛?
虎b:你訓底啦,好攰呀
lm
唔知乙骨會唔會癲到
呢一刻仲用到五條之外既人既術式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞