癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

665 回覆
19 Like 0 Dislike
理論上PSMA係specific d。

bone scan淨係睇bone。
bone scan原理係high bone turnover ,你有osteoblasts activity就會吸收MDP(bone scan 隻藥)。理論上ca prostate predominantly 係 sclerotic bone met.,如果真係有⻣轉移,bone scan係睇到。
好處係輻射少d。
但係唔好處係淨係睇skeletal system。

而PSMA原理係佢會痴落去prostate cancer cell表面上的receptor再去吸收。所以你如果有visceral met. / bone met.理論上都係睇到。staging 上會比較全面d。

例如你bone scan唔會知道你淋巴有冇轉移。
PET主要做staging.

comfirm diagnosis 始終要靠抽針。
但係如果你成身都係hotspot原則上都冇走雞.....
我媽媽就係…個PET scan report 一出,見到著哂燈咁…我都心知pk了…
我媽咪同你媽咪差唔多情況,加油啊巴打
做咗手術 淋巴好多粒感染3期 荷爾蒙A型,下個月頭開始化療8次,電25次,食Ai藥5年加2年cdk4/6
大家都係同路人,但情況唔同 。要加油
一年未到,復發,要遠端轉移。
又要入院。
慶幸重係第3期 重有得醫 盡力
如果冇特別指明係PSMA,絕大多數PET都係打FDG,照Ca prostate sensitivity 會低d。

唔係話一定照唔到,不過可能miss 左少少野。
咩癌?頂住
鼻咽,stage IV4
呀爸肺癌四期好好彩有藥食頂到今年第四年,但最近兩個月開始出入醫院多咗,點估到今年到呀叔確診胰臟癌四期,而家睇落都係得返一個月左右呀爸都係啱啱60歲,呀叔得55歲。而呀爺8x歲仲好精神,有時代入呀爺嘅角度都好難受,要接受兩個仔嘅時間都得返唔多
每日最唔想起身面對,每日見住佢每況越下好心痛,唯有樂觀啲睇,唔洗辛苦太耐
白頭人送黑頭人不為人知的難受
多啲關心佢
受表遺憾
屋企人由有病徵復發都係一個月多啲
好好珍惜餘下唔多的日子
想講的說話盡管講
頂住!上次得,今次都捱得過!
好辛苦 老豆GBM開完腦講嘢語無倫次
思覺失調咁 夜晚唔訓係咁講冇人聽得明嘅野
又係咁搞尿片 整到周圍濕晒
淨返日子唔多 想對佢好啲多啲陪佢
但對住佢講極唔聽又溝通唔到
日日都好崩潰忍唔住鬧佢
可能佢個腦啲細胞都傷曬 所以個人開始變到好怪,佢自己都唔想
你要有心理準備佢個心智應該會越黎越差
有冇人試過,病人日日嗌好辛苦想死
睇其他case都好似冇出現呢個情況
點解佢會咁
連想陪佢做埋想做嘅嘢都做唔到
個人完全對所有野冇晒興趣
日日食屙訓 無quality of life可言
鼻咽應該算係無咁惡嘅癌 放鬆啲
公院切完個大腫瘤之後 拎去切片化驗 想請教下大概等幾耐先有報告聽 日日等腫瘤科電話等到好不安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞