癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

568 回覆
12 Like 0 Dislike
建議你搵左外科先,由佢判斷可唔可以直接做手術,如果唔得佢應該會同你講之後點做,如先化療縮細再評估手術機會。
試下搵瑪麗私家或者威爾斯私家。
睇咗外科先 睇下做唔做到手術 做到就即做 做唔到佢會轉介你去腫瘤科
西醫得呢個方案?
我唔係唔信中醫 係我啊媽無咁多時間去等中藥見效 多謝你嘅好意 真心嘅
咁呢個係你選擇,冇所謂
表弟確診左鼻咽癌
佢返左大陸睇 做完晒各樣檢查先話9月尾先有得治療 話因為太多人
如果而家喺返香港啲私家睇 會唔會快啲架
因為佢呢隻癌會惡化得好快 驚2個月時間會由早期變...
建議你自己另外開Post提倡你嘅療法,等多啲人知,呢個post係講現代醫學
返香港睇私家梗係快啲...
公院都照排 慳啲醫藥費
記得帶齊做過嘅檢查、報告
嗯 啱啱都同佢講 book左私家了
大陸啲檢查報告係咪冇英文?
好似冇
之前去將軍澳醫院問過 話唔認受 要重新照過所有野
好奇點解佢當初會返大陸睇?係咪比啲新聞講話「快啲」所以信咗
係 佢以為會快啲
佢當初又無問佢最快幾時有得做
到檢查晒做左成兩萬幾蚊先話9月尾先有得做
所以奉勸大家千祈咪返大陸醫癌
好奇點解佢當初會返大陸睇?係咪比啲新聞講話「快啲」所以信咗
係 佢以為會快啲
佢當初又無問佢最快幾時有得做
到檢查晒做左成兩萬幾蚊先話9月尾先有得做
所以奉勸大家千祈咪返大陸醫癌

好似都幾貴,香港照嘢應該差唔多價錢🤔
係呀 只係平香港少少咋
一定係返香港私家
有證明自己係鼻咽癌
如果有危險其實公立醫院都可以好快
當然私家醫生係最快
其實淨係化療唔電療有冇可能醫得好?
直接問醫生,有哂數據,講埋5年存活率同副作用俾你知,了解完再決定做唔做
有抽組織後既確診報告其實可以好快
帶個確診報告見私家腫瘤科醫生
佢安排照哂所有野
然後係私家做住化療先
如果想慳錢就同步排埋公立腫瘤科(叫私家醫生寫紙)
第一次見公立腫瘤科個陣講俾佢知你係私家做過乜
話想接住係公立治療
佢哋會識得點跟住番

(利伸:五年半前確診鼻咽癌,都是先私家後公立,現在已康復)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞