癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

613 回覆
16 Like 0 Dislike
你真係有事,照完之後第二日/即日已經打咗俾你
我照個日係星期四 八號風球前
我估最快都要聽日知?
請問有冇人知而家如果已經有私家醫生確疹信 到真係去做第一次化療要等幾耐?
係咪點都要約見一次公立醫院醫生先可以安排化療?
唔好意思 唔係好清楚個程序想問一問大家
因為好似醫管局個網冇呢方面嘅輪候時間
應該係,去公立交咗信同報告先,嚴重嘅可以好快
過來人分享,因為我都係呢排幫長輩排公立。今日打咗去QE,姑娘話只係交私家專科醫生嘅轉介信就ok。MRI、CT、PET應該係之後先交。

其實HA GO個預約通都可以book,24小時,如果好趕太忙都未必一定要親身去。都有問姑娘輪侯時間,佢話佢答唔到,一切都係按轉介信內容嚟決定。
癌症家人揮個手,前日見專科醫生老豆中咗bone meta。做咗幾十年人,壓力都未試過咁大。由見醫生到確診都係短短一星期左右,自己仲未係好識點調整心態。
巴打自己有無都去睇下醫生或者搵心理輔導?
前日預約通幫家人排公院,今日已經收到醫院電話,下星期二要去醫院見醫生。估唔到咁快就有期,但其實係咪亦都暗示咗,我家人情況好嚴重?
聽下?Fb/youtube有live
到時應該可以問下問題

#健康資訊節目 #承諾乳你同行 🎀
乳癌自1994年起,已成為香港女性癌症患者中佔比最多的癌症。1993至2021年間,本港女性乳癌確診個案不斷上升,由1993年的1,152宗增至2021年5,565宗,增幅達五倍。平均每天就有15名婦女被確診患有乳癌。當中以荷爾蒙受體陽性,HER2陰性嘅病人比例佔大多數。

今次請嚟臨床腫瘤科專科醫生關永康醫生,為大家講解乳癌治療新知。

「承諾乳你同行」節目
日期︰2024年9月13日
時間:12:30-13:30
嘉賓︰關永康醫生 | 臨床腫瘤科專科
主持︰簡采恩 Joyee Kan

唔係,正常有確診轉介信係好快
睇吓醫生上嚟update下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞