癌症/腫瘤/Cancer/照顧者/家人/Caregiver 圍爐區 (3)

743 回覆
19 Like 0 Dislike
我表弟係左耳後面生左粒野

想問下 電療係咪要喺同一間醫院做?
因為我睇n年前啲人係討論區分享
化療可以轉去政府做 但電療唔得

身體檢查意外發現頸有粒野突起
電療一定要在同一間醫院做成個療程(33次)
我係私家化兩個cycle後再轉去公立化一個cycle
跟住係公立做同步電化療
比你參考下
33次電療咪好多錢?
我見啲人話大約2萬一次
我識啲病友在私家醫院醫(電化療)
大概會使70萬左右
俾我5年前既使費你參考下:

確診前計埋身體檢查、私家抽組織約1萬
確診後至化療前檢查(mri, pet ct等)約4萬
私家化療兩個療程共四針+pet ct檢查進度約9萬
之後在公立再做一個療程化療+同步電化等約6千
完哂治療再私家再做pet ct 約3.5萬
前後約18萬
未計中間營養奶、事後睇中醫調理等
(因為有住院保險
所以私家化療、mri等數會比正常貴)
唔該你
頭先有好消息
佢哋頭先再去多次將軍澳醫院睇
話見佢後生同驚惡化
即刻有得安排去伊院檢查
唔駛去私家了
家父5月確診肺癌第4期 睇住佢越嚟越瘦 無精神

突然琴日好唔舒服就入咗醫院 之後就半昏迷無乜意識
所以指數都好低

以家醫生問如果有生命危險急唔急救?我真係唔知點決定如果救 只會越嚟越辛苦
唔救又好殘忍點好
早排睇連登一個醫護開po講
佢話當醫生問到家屬"如果有生命危險急唔急救"
其實即係暗示你地唔好救
因為代表呢類病人大多數會喺急救途中過身
個打樁機仲會令佢過身得好痛苦
反而唔急救 你地仲有機會見佢最後一面 睇住佢安詳咁走
但個醫生係咁強調急救仲可以有機會用藥醫 但我哋就心諗咁嘅情況都仲醫到?就覺得個醫生講嘢好古怪

個醫生咁講完令我哋更難決定
爸爸意志力強嗎?或者有冇咩心願/要見嘅人?
坦白講要諗會唔會延長咗佢受苦嘅時間⋯⋯
都唔太有意志力 成日反白眼 無乜意識咁所以都知佢好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞